Ölümcül tarçın: Vietnam ve Çin tarçını

Ölümcül tarçın: Vietnam ve Çin tarçını
Ölümcül tarçın: Vietnam ve Çin tarçını

Aldığımız çoğu tarçın zehirli desek inanır mıydınız? Uzmanlar Vietnam ve Çin tarçını olarak bilinen türlerin içinde yer alan fazla kumarin maddesinden dolayı tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. "Lokmacığım bu tarçınları nasıl ayırt edeceğiz?" diye merak ettiyseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Hem sağlık açısından hem de lezzet açısından çok sık tükettiğimiz baharatlar arasında yer alan tarçın, üç farklı türde satılıyor. Fakat uzmanlar bu üç türden sadece Seylan tarçınını önermektedir. Peki neden Seylan tarçını gelin açıklayalım.

Her üründe olduğu gibi maalesef tarçında da büyük hileler dönüyor. Özellikle son zamanlarda maliyeti düşük olduğu için satılan Vietnam ve Çin tarçını, uzmanlara göre ölümcül. "Lokmacığım bu tarçınlar arasındaki fark ne?" Diye soracak olursanız sebebi içeriğinde bulunan kumarin.

Çin ve Vietnam tarçınında kumarin fazla!

Seylan tarçını üretilirken ağacın etrafında bulunan mantarlaşmış tabaka kazınıp iç kabuk tüketilmek üzere kurutulur. Fakat Vietnam ve Çin tarçını dış kabuğuyla beraber kurutulur. Bu sebeple Seylan tarçını, her gramında 0,1 miligram kumarin içerirken, Çin tarçınında bu miktar 3,8 miligram ve Vietnam tarçınında yaklaşık 6,8 miligram seviyelerindedir.

Kumarin, kan sulandırıcı özelliği sayesinde vücutta kanamalara sebebiyet verebildiği için ölümcül olabilmektedir. Uzmanlar, 70 kiloya sahip bir bireyin günlük tüketmesi gereken en yüksek kumarin miktarının 7 miligram olduğunu söylüyor. Bu sebeple Çin ve Vietnam tarçını zehir saçıyor.

Toz değil çubuk tarçın alın!

Bu üç tarçını birbirinden ayırmak oldukça basit. Kabukları kalın, rengi koyu ve sert olan tarçınlar Vietnam ve Çin tarçınıyken; ince kabuklu, iki yanı kıvrılmış ve kolay kırılan tarçınlar ise Seylan tarçını. Ayrıca tarçın alırken toz almamanız da önemli. Çünkü toz tarçınlara Vietnam ve Çin tarçınları katılabiliyor. Bu sebeple Seylan tarçınını çubuk halde alıp evde kendinizin çekmesi daha garanti bir yöntem.