Osmanlı döneminden seyyar lezzetler

Osmanlı döneminden seyyar lezzetler
Osmanlı döneminden seyyar lezzetler

Osmanlı döneminde seyyar lezzetler oldukça yaygındı. Hatta birçok lezzetin ilk çıkış noktası bile sokak sokak gezen seyyar satıcılar olmuştu. Şimdilerde sadece pilav ve simit gibi lezzetlere rastlasak da Osmanlı zamanında "yok artık bunu sokakta mı satmışlar" diyeceğiniz birçok lezzet vardı. Peki o lezzetler nelerdi işte cevabı...

Ciğerci

Sevenin çok sevdiği sevmeyeninin ise hiç sevmediği o lezzetlerden biri olan ciğer, Osmanlı zamanlarında sokaklarda kolaylıkla bulabileceğiniz bir lezzeti. Uzun bir sırığa dizilen ciğerler isteğe göre una batırılarak kızartılır ve servis edilirdi.

Sütçü

Birçoğunuzun çocukken denk geldiği sütçülerin de geçmişi Osmanlı'ya dayanıyor. O dönemde bakkal veya market olmadığı için süt almak isteyenler mahallenin haftada bir gelen sütçüsünü bekliyordu.

Pilavcı

Nerede görürsek görelim, aç veya tok olalım hiç fark etmez durup mutlaka yediğimiz sokak pilavcıları yeni sanılsa da aslında yeni değil. Osmanlı zamanından beri süre gelen bu sokak lezzeti, o dönemlerde kelle suyuyla pişirilip tavuk yerine kelle etiyle süslenirdi. Tabi nohutlusunun da olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Simitçi

Hala her köşe başında denk geldiğimiz ve büyük küçük hepimizin severek yediği simidin geçmişi taa Osmanlı zamanına dayanıyor. Bazı simitçiler kafalarının üzerinde yer alan küflerle simitlerini sokak sokak dolaştırırken bazıları ise tıpkı bugün olduğu gibi kendilerine bir köşe başı seçip o şekilde satış yapıyordu. Şimdilerde genellikle tek çeşit simit yapılsa da Osmanlı zamanında simitler peynirli ve sade olarak satılıyor kandil zamanları ise bunlara yağlı simitler eşlik ediyordu.

Tatlıcı

Tatlı için görevlendirilmiş aşçıların bile olduğu Osmanlı'da seyyar tatlıcı aslında şaşırılacak bir durum değil! Helva, aşure, lokum ve muhallebi gibi tatlıların sokak sokak gezilerek satıldığı biliniyor.

Kahveci

Keşke şimdide olsa dediğimiz bir başka seyyar lezzet ise kahveci. Sokak sokak gezip sırtında uran güğümleriyle kahve satan Osmanlı kahvecileri, mırra satıyordu.