Osmanlı'da herkesi sofra etrafına toplayan bayram yemekleri

​Osmanlı'da herkesi sofra etrafına toplayan bayram yemekleri
​Osmanlı'da herkesi sofra etrafına toplayan bayram yemekleri

Ramazan denilince aklımıza Osmanlı saray mutfağının şerbeti, yemekleri ve tatlıları geldiği gibi bayram denilince de yine saray mutfağının eşsiz lezzetleri gözümüzün önünde canlanıyor. Bunun sebebi ise Osmanlı'da hem ramazana hem de bayrama tıpkı bugün olduğu gibi çokça önem verilmesi. Peki Osmanlı zamanında bayramlarda ne yenirdi? Bayrama özel yapılan yiyecekler nelerdi? Gelin bakalım.

Bayramlar kültürümüzün önemli bir parçası. Bu sebeple büyük küçük hepimiz için sevinçle beklediğimiz en özel günler arasında. Bu özel günleri güzelleştiren kültürlerin başında ise bayram sofraları geliyor. Osmanlı zamanında beri özenle hazırlanan bayram sofraları, misafirlere hem görsel hem de lezzet şöleni sunmak için hazırlanıyor. Osmanlı sarayında da aynı özenle hazırlanan bayram yemeği hazırlıkları 3 gün öncesinden başlıyormuş.

Saray hanedanına ve onları ziyaret edenlere her bayram sunulan ve "onlar olmadan bayram olmaz!" denilen yiyecekler, Osmanlı'da bayram yemeklerine ne kadar özenildiğinin birer göstergesi. "Peki Osmanlı sarayında bayramda mutlaka yapılan yemekler arasında hangileri var?" diye merak ettiyseniz hemen açıklayalım: kavun dolması, badem helvası, badem çorbası, yufka bohçasında beğendili kuzu incik ve tıpkı şimdilerde olduğu gibi börek çeşitleri ve baklava saray hanedanının bayramlarda yediği yemekler arasında bulunuyor. Tüm bu yemeklerle sınırlı kaldığını düşünüyorsanız eğer yanılıyorsunuz etli pilav, yahni, hoşaf ve şerbetler de yine bayramda ağızda şenlik yaratan yiyecekler arasında. Şimdilerde yemeklerde değişiklik olsa da aynı heyecanla ve aynı özenle yine bayram sofralarında sevdiklerimizle buluşuyoruz.