Patates kızartması depresyona sokuyor!

​Patates kızartması depresyona sokuyor!
​Patates kızartması depresyona sokuyor!

Küçük büyük demeden oldukça severek tükettiğimiz patates kızartmasının bizleri depresyona sokuyor olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Bunu duyduğunuza epey şaşıracağınızı biliyoruz ama yapılan bir araştırmaya göre kızarmış gıdalar depresyon ve kaygı bozukluğunu tetikliyor. Nasıl mı? Gelin hep beraber öğrenelim.

İÇİNDEKİLER

Yapılan bir bilimsel araştırma sonuçlarına göre aşırı patates kızartması tüketimi yalnızca fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da bizleri olumsuz etkiliyor.

Bilimsel bir dergi olan Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan bir çalışma sonucunda; 11 yıl boyunca kızarmış gıda tüketen 140 binden fazla kişiden elde edilen veriler neticesinde kızarmış gıda tüketimiyle kaygı bozukluğu ve depresyon arasında bir bağlantı kuruldu.

Birleşik Krallık'ta 500bin kişinin sağlık verilerinin bulunduğu, UK Biobank'tan elde edilen verilerin Çin'in Hangzhou kentinde bulunan bir grup bilim adamı tarafından analiz edilmesi sonucunda patates kızartmasının sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da vücudumuza verdiği zarar gözler önüne serildi.

Tüm bu çalışmalar sonucunda patates kızartmasının içerisinde bulunan akrilamid isimli bir kimyasal maddenin, kaygı bozukluğu riskini %12, depresyon riskini ise %7 oranında artırdığı görüldü.