Pirinç paketlerinde yazan parbolied nedir?

Pirinç paketlerinde yazan parbolied nedir?
Pirinç paketlerinde yazan parbolied nedir?

Yıllarca dolmalık, pilavlık diye ayrım yaptığımız pirinçlere bir de parboiled eklendi. Bazı pirinç paketlerinin üzerinde görmeye başladığımız parboiled pirincin ne anlama geldiği hepimizin kafasını karıştırmaya başladı. Bu sebeple daha fazla kafa karışıklığı yaşanmasın diye paketlerde yazan parbolied ne demekmiş açıkladık.

Bazı pirinç paketlerinde yazan parbolied, pirincin yarı haşlanmış olduğunu söylüyor. Buhar basıncında pişirilmesi ve kurutulması sonucu hazırlanan bu pirinçler, ısıyla birlikte tüm vitamin ve mineralleri kendi içinde uzun süre muhafaza edebiliyor. Bu işlem sayesinde pirinçte bulunan glisemik indeks ve glisemik yükünün düştüğü bilimsel araştırmalarda gözlemlenmiştir. Amerikan pirinci olarak da adlandırılan parbolied pirinç, diğer pirinç türlerine göre de daha tane tane oluyor.

Pişmeden önce sarı olan piştikçe kar beyazına dönen parbolied pirinç, daha önce işlem gördüğü için diğer türlere göre daha kısa sürede hazır hale geliyor. Ancak parbolied pirinç, buharda pişirme kurutma işlemi gördüğünden dolayı uzun süre saklamaya müsait bir pirinç türü değil.