Pişirme kağıtları sağlıklı mı?

​Pişirme kağıtları sağlıklı mı?
​Pişirme kağıtları sağlıklı mı?

Günümüzde mutfaklarda yaygın olarak kullanılan yağlı kağıt ya da bir diğer adıyla pişirme kağıdı, fırın tariflerinde tepsiye yapışmayı engellemek için pratik oluyor. Ayrıca sadece pişirmeyi değil temizliği de kolaylaştıran fırın kağıtları, çıktığı günden bu zamana çok hızlı şekilde vazgeçilmez ürünlerimiz arasına girdi. Peki yağlı kağıt kullanımı pratik ama sağlık açısından uygun mu? İşte sorunun cevabı...

Pişirme kağıtları, yiyeceklerin yapışmasını engelleyen bir kayganlığa sebep olduğu için yağlı kağıt olarak da isimlendiriliyor. Bu kağıtlara yağlı hissi veren maddeler ise vaks, kromstearat, mum, reçine ve diyamat gibi endüstriyel maddeler. Bu maddeler gıdayla temas ettiğinde hiçbir sağlık sorunu oluşturmuyor. Ancak yine de fırın kağıtlarının zararlı olup olmadığı konusu hala araştırılıyor.

Saydığımız tüm maddeler gıdaya temas ettiğinde zararsız olsa da içlerinden biri yani diyamat hepsinden ayrılıyor. Diyamat petrol temelli bir madde olduğu için uzmanlar, bu maddeyi içeren yağlı kağıtlardan uzak durulması gerektiğine vurgu yapıyor.

Kullanım biçimi sağlık konusunda etkili!

Pişirme kağıtlarının sağlıklı olup olmadığı hala tartışma konusu olsa da uzmanların ortak görüşü bu ürünlerin üzerinde yazan talimatlara uyulması gerektiği. Çünkü kullandığınız pişirme kağıtlarının üzerinde yazan ısı ve süre aşıldığında ürünün yapısı bozuluyor ve gıdaya işleniyor. Bu durumda sağlığımızı tehdit ediyor.