Gıda paketlerinin üzerinde yer alan radura işareti bize ne söylüyor?

​Gıda paketlerinin üzerinde yer alan radura işareti bize ne söylüyor?
​Gıda paketlerinin üzerinde yer alan radura işareti bize ne söylüyor?

Alışveriş yaparken aldığınız ürünleri inceleme gibi bir huyunuz varsa büyük ihtimalle radura işaretine denk gelmişsinizdir. Hatta birçoğumuzun çevreci bir işaret olduğunu düşündüğü radura, aslında tehlikeli bir işlemin habercisi. Peki nedir bu tehlikeli işlem ve radura bize ne anlatıyor? Hadi gelin bakalım.

Hemen hemen her gün alışveriş yapıyoruz ancak birçoğumuz yaptığı alışverişte paketin özelliklerini ya incelemiyor ya da ne anlatmak istediğini anlamıyor. İşte bu işaretlerden biri de radura! birçok paketin üzerinde görmeye alışık olduğumuz radura işareti, yeşil ve yaprağa benzer sembolüyle birçoğumuz tarafından sağlıklı bir işaret olarak algılanıyor. Ancak aslında radura işareti, ürünün ışınlandığına vurgu yapıyor. Yani aslında paketin içerisinde yer alan ürünün raf ömrü uzun olsun diye ışına maruz bırakılıyor.

Ülkemizde 1999 yılından beri yasal olarak kullanılan ışınlama teknolojisi gıdanın radyasyona maruz kalmasını sağlıyor. Radyasyona maruz kalan gıda ise vitamin ve mineral bakımından zayıflıyor. Bu sebeple ürünün raf ömrü uzasa da aslında sağlık açısından birçok sorunları beraberinde getiriyor. Bundan dolayı ürün satın alırken bilinçli bir şekilde yaklaşmalı ve üzerinde yer alan işaretlerin anlamlarını araştırmalıyız.