Renklerin iştahımız üzerindeki etkisi

Renklerin iştahımız üzerinde ki etkisi
Renklerin iştahımız üzerinde ki etkisi

Kendinizi sürekli aç veya iştahsız hissediyorsanız sürekli karşılaştığınız renklerin bir etkisi olabilir. Yapılan araştırmalar renklerin iştahımız üzerinde oldukça etkili olduğunu söylüyor. Bazı renkler iştahımızı açarken bazıları ise kapatmaya yardımcı oluyor. Peki bu renkler neler? Hadi gelin bakalım.

Kırmızı

Gittiğiniz birçok restoranın kırmızı ağırlıklı olduğunu hiç fark ettiniz mi? Özellikle fast food restoranlarında ağırlıklı olarak gördüğümüz kırmızı, iştah açmada en çok kullanılan renklerden biri. Rastgele seçilmeyen bu renk, kan basıncını ve solunumu hızlandırdığı için beyne hızlı yemek yeme sinyalleri veriyor. Bunun sonucunda ise hızlı yemek yerken doyma hissini tam olarak yaşayamadığımız için daha da fazla yemek yiyoruz.

Turuncu

Sıcak renkler arasında yer alana turuncu, acıkmamıza etki eden renkler arasında. Neşe ve mutluluk veren bu rengi fast food restoran zincirlerinin logolarında sıkça görüyoruz. Ayrıca iştah açmanın yanı sıra sindirimi de kolaylaştıran turuncu, diyetteyken uzak durmanız gereken bir renk.

Sarı

Mutlu eden renklerden biri olan sarı, enerjik olmamızda etkili. Beyne daha fazla serotonin salgılanmasına yardımcı olarak kendinizi kaybetmenizi sağlayan sarı, menüde her şeyi yeme isteği uyandırıyor. Bundan dolayı menülerde ve restoran duvarlarında çok sık karşılaşırız.

Mavi

Sürekli maviye maruz kalıyorsanız acıkmanız neredeyse imkansız. Diyetisyenlerin sıkça kullandığı renklerden biri olan mavi, iştah kesmesiyle biliniyor. Bunun sebebi ise doğada mavi renkte yiyeceğin oldukça az görülmesi. Bundan dolayı beynimiz mavi bir yiyeceğin olmasını reddederek iştah kapatıyor.

Yeşil

Organik olarak satılan birçok gıda paketini bir düşünün çoğunun yeşil pakette olduğunu fark edeceksiniz. Bunun sebebi ise yeşilin sakinliği ve doğayı temsil etmesi. Bu sebeple daha fazla yeşile maruz kaldığımız zaman sağlıklı ve dengeli beslenme isteği uyanıyor.

Mor

İhtişam ve lüksün simgesi olan mor, iştah azaltmak için kullanılan renklerin başında geliyor. Özellikle diyet yapanların daha kolay kilo verebilmesi için diyetisyenler tarafından önerilen bu renk, restoranlarda en az rastladığımız renklerin başında geliyor.

Pembe

Stresten dolayı yemek yeme isteği geliyorsa o zaman pembeyi hayatınıza dahil etmenin zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu renk insanın rahatlayıp sakinleşmesinde büyük rol oynuyor. Bundan dolayı strese bağlı aşırı yeme isteğinin önüne geçen pembe, iştah dengelemede etkili oluyor.

Siyah

Siyah bir yiyecek gördüğümüzde iştahımızın anında gitmesi tesadüf değil. Doğada siyah bir yiyeceğin neredeyse yok denecek kadar az olmasından dolayı beynimiz siyah renkte besin gördüğünde bunu yemeyi reddediyor.