Saç dökülmesine son: Saçları kuvvetlendiren 12 besin

Saçları kuvvetlendiren besinler
Saçları kuvvetlendiren besinler

Besinlerin saç sağlığına etkisi oldukça fazla. Yani aslında saç dökülmesini önlemek, saçları onarmak veya güçlendirme konusunda tükettiğiniz besinlere dikkat edebilir ve bunun olumlu etkisini kısa sürede görebilirsiniz. En önemli faktör ise çeşitlendirme. Yani birazdan bahsedeceğimiz listede toplamda 12 farklı materyal yer alıyor. Doğal olarak bunları bol bol çeşitlendirip tüketerek saçlarınızı önemli oranda güçlendirebilirsiniz.

Birçok kişi saçlarının dökülmesini iki şeye bağlıyor: Kullanılan şampuanlar ve genler. Saç bakım ürünlerinin saçları güçlendirmek yerine olumsuz bir etki oluşturduğunu iddia edenlerin sayısı oldukça fazla. Ayrıca buna ek olarak ırsi nedenlerden dolayı saçlarının döküldüğünü söyleyenler de… Erkek ya da kadın fark etmeksizin yaş ilerledikçe saçlarda güçsüzleşme ya da kırılma meydana gelebiliyor. Bununla birlikte dökülmeler de meydana gelebiliyor.

Saçlar her insanda ayda yaklaşık 1.25 cm civarında uzuyor ve bu da aslında yılda 15 cm civarına denk geliyor. Tabii ne kadar hızlı büyüyeceği; beslenme, yaş ve genetik gibi faktörlere de bağlı. Yaş ve genetik faktörler değiştirilemiyor olsa da sağlıklı gıdalarla birlikte saçların gelişimine önemli oranda katkı sağlamak mümkün. Yani aslında doğru besinleri kullanarak saç dökülmesini yavaşlatabilir ya da tamamen durdurabilirsiniz. Biz de bu rehberimizde saç dökülmesine iyi gelen ve saçları güçlendiren besinlere yakından bakıyoruz.

Yumurta

Yumurta, saçların beslenmesine olumlu katkı sağlayan proteinleri fazlasıyla barındırıyor. Gerçi yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor ama saçları güçlendirme etkisini de bunlar arasına dahil etmek gerekiyor. Yeterli proteinin alınması saç gelişimi için çok önemli. Çünkü saç kökleri bu proteinler sayesinde güçleniyor. Yapılan araştırmaların büyük bölümü protein eksikliğinin saç dökülmesine neden olduğunu gösteriyor.

Meyve

Meyve tüketimi gerçekten çok önemli. Meyveler, kolestrol düşmanı olduğu gibi kas ve eklem gelişimine de katkı sağlıyor. Diş çürümesini engelleyen; bağışıklık sistemini geliştiren ve hücreleri yenileyen meyveler aynı zamanda saç dökülmesinin önüne geçilmesini de sağlıyor. Düzenli olarak meyve tüketmek saçların güçlenerek uzamasında önemli bir etkiye sahip. Güçlü antioksidan özellikleriyle birlikte yoğun C vitamini içeren meyveler saç gelişimine fazlasıyla katkı sağlıyor. Peki ama hangi meyveleri tüketmeliyiz? dediğinizi duyar gibiyiz ama aslında burada bir limit yok. Yani mesela 200 gram çileğin günlük C vitamini ihtiyacının çok büyük oranda karşılandığını belirtmek gerekiyor. Portakal ve mandalina için de aynı şey geçerli.

Ispanak

Ispanak denildiğinde akla ilk olarak temel reis gelebilir. Ispanağın faydaları aslında tam da meşhur çizgi filmde geçtiği gibi… Demir; A ve C vitaminleri gibi faydalı besinler içeren bu sebze, saçların sağlıklı şekilde gelişimine de katkı sağlıyor. A vitamini saç derisini nemlendirerek saçın sağlıklı kalması konusunda çok önemli bir etkiye sahip. Yaklaşık 30 gramlık bir ıspanakta günlük A vitamini ihtiyacının %54’ü karşılanıyor.

Balık

İstavrit, palamut ya da sazan… Tüm bu balıkların insan sağlığına farklı farklı olumlu katkıları var. Ama söz konusu saç sağlığı olduğunda daha çok yağlı balıkların tüketilmesi öneriliyor. Bunlar arasında somon ve uskumru ilk sırada geliyor. Balıklarda saç gelişimini destekleyen en önemli şey ise Omega 3. Yapılan birçok araştırma, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini içeren besinleri tüketen insanlarda saç dökülmesinin önemli oranda azaldığını ve saç yoğunluğunun arttığını gösteriyor.

Patates

Söz konusu A vitamini olduğunda patatesin imdada yetiştiği söylenebilir. Orta boy bir patateste günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık dört katı bulunuyor ve araştırmalar, A vitamininin saç sağlığı için büyük önem taşıdığını gösteriyor. Yani düzenli olarak patates tüketerek saç köklerinin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Avokado

Avokado daha çok göz, cilt ve saç sağlığı için faydalı olan bir meyve. Özellikle C vitamini, E vitamini ve K vitaminini bünyesinde bolca bulunduran bu meyve, saç dökülmesini durdurmak; saçları kuvvetlendirmek ve köklerini güçlendirmek isteyenler için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor.

Fındık

Yalnızca meyve ya da sebzeler değil, kuruyemişler de saç gelişimine olumlu katkı sağlıyor. Fındık veya badem saç tellerinin güçlenmesinde önemli bir etkiye sahip. Dahası çok çeşitli B vitaminlerini ve yağ asitlerinin alımını sağladığı için belirli oranda sık sık tüketmekte yarar var.

Havuç

A, C ve K vitaminlerini bünyesinde bolca barındıran havuç genellikle göz sağlığına iyi gelmesiyle biliniyor. Ama aslında saç gelişimi için de katkısı oldukça fazla. Saçların kuvvetlenmesi için sebum denilen yağlı bir maddenin ortaya çıkması gerekiyor. Yani sağlıklı bir kafa derisi için sebum üretimi şart ve bu da doğrudan A vitaminiyle sağlanıyor.

Mercimek

Özellikle çok yoğun miktarda folikasit barındırması nedeniyle mercimek de saç gelişimini destekleyen bakliyatlardan biri. Saç derisinin oksijen seviyesinin artmasını sağlayarak yeni saçlar için uygun zemini hazırlıyor. Farklı birçok tarifle birlikte mercimek tüketimini artırabilirsiniz.

Tarçın

Sahlep ya da bozanın üstünde çok sık tercih edilen tarçın, tatlılar başta olmak üzere aslında epey geniş bir yelpazede kullanılabiliyor. Kan dolaşımının artmasını sağlayan ve bununla birlikte saç köklerini besleyen baharat, saçların güçlenerek uzamasına olumlu katkı sağlıyor.

Et

Bildiğiniz gibi etteki protein miktarları oldukça fazla. Bu proteinler saçların büyümesine yardımcı olarak saç köklerinin onarılmasına ve güçlenmesine katkı sağlıyor.

Fasulye

Fasulye, saçların sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için protein, demir ve bol miktarda çinko barındırıyor. Doğal olarak tüm bunlar da saçların sağlıklı şekilde uzaması için büyük fayda sağlıyor.

Genel bir değerlendirmeyle toparlayacak olursak, saç diplerinin onarılması ve saçların güçlenmesi denildiğinde akla ilk olarak bakım ürünleri geliyor. Ama aslında az önce bahsettiğimiz besinlerle de saçları doğal yollardan güçlendirebilirsiniz. Evet; etler, sebzeler, çeşitli baharatlar ve bakliyatlar saç sağlığına katkı sağlayabiliyor. Yani doktor ya da uzmanlara danışmadan bu besinleri düzenli olarak tüketerek saç sağlığınızda belirgin farklar görebilirsiniz.