Sadece içecek değil aynı zamanda bir kültür: Mırra nasıl içilir?

Sadece içecek değil aynı zamanda bir kültür: Mırra nasıl içilir?
Sadece içecek değil aynı zamanda bir kültür: Mırra nasıl içilir?

Aslında kendisi Arap kültüründe var olan mırra, Güneydoğu Anadolu'da en çok içilen kahveler arasında yer alıyor. Her ne kadar kahve desek de kendisi kahve çekirdeklerinden değil fıstık ağacının olgunlaşmamış meyvelerinden elde ediliyor. Tadının acı olmasından dolayı küçük fincanlarda yarım olarak servis edilen bu içecek, sadece tadıyla değil aynı zamanda içilme şekliyle de farklılık katıyor. Hadi gelin mırra nasıl içilir bir bakalım.

Ağa içeceği olarak bilinen mırra, hem hazırlanışı hem de içilme şekliyle oldukça ilginç bir kültür barındırıyor. Eskiden ağalar tarafından içilen mırra, cenazeden düğüne kadar farklı birçok ortamda servis ediliyor. Kulpsuz küçük fincanlarda servis edilen bu içecek, önce büyüklere sonra küçüklere servis ediliyor. Acı tadından dolayı iki fincandan fazla içilemeyen mırra, üç kere çalkalanıp tek seferde içiliyor.

Buraya kadar her şey normal gelebilir ancak asıl farklılık mırrayı içtikten sonra oluşuyor. Mırra içildikten sonra fincanı masaya veya yere koyarsanız eğer belli başlı cezalara katlanmak zorunda kalıyorsunuz. Eskiden ağalar tarafından sıkça içildiği için cezaları da oldukça ağır olan bu geleneğin ise cezaları şöyle: Fincanı altınla doldurmak, kahveyi servis eden kişiyi evlendirmek, çeyizini dizmek veya kahve servis eden kişiyle evlenmek. Neyse ki günümüzde bu gelenek pek uygulanmıyor.