Sağlığı tehdit etmeyen tencere ve tavalar

​Sağlığı tehdit etmeyen tencere ve tavalar
​Sağlığı tehdit etmeyen tencere ve tavalar

Her mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmemiz için birçok farklı türde üretiliyor. Peki aldığımız tencere ve tavalar ne kadar sağlıklı hiç düşünüz mü? Maalesef görüntüsü hoşumuza gitse de birçok tencere ve tava çeşidi sağlığımızı tehdit ediyor. "Peki Lokmacığım ne kullanalım?" diyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Yemek yapmayı ne kadar çok sevdiğimizi hepiniz biliyorsunuz. Bu sebeple mutfak malzemelerine olan ilgimizi de tahmin edebilirsiniz. Özellikle tencere ve tavalar bizim için vazgeçilmez ürünler arasında yer alıyor. Ancak bunları seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar var, gelin bakalım.

Günümüzde birçoğumuz daha sağlıklı beslenmeye çalışıyoruz. Peki sağlıklı yemek yemek için tencere ve tavaların türüne ne kadar dikkat ediyoruz? Maalesef birçok kişinin dikkat etmediği bu detay sağlığımızı kötü etkiliyor. "Lokmacığım o zaman ne tür tencere ve tavalar kullanmalıyız?" diye merak ediyorsanız hemen listeleyelim:

Döküm tencere ve tava

Isıyı eşit şekilde dağıtan döküm tencere ve tavalar, döküm demirden yapıldığı için kimyasal madde içermiyor. Bu sebeple sağlık açısından bir tehlike oluşturmayan döküm tencere ve tavalar, paslanmaz özellikte olduğundan uzun yıllar kullanılmaktadır. Hem uzun yıllar kullanayım hem de zararlı kimyasallar yemeğime geçmesin diyorsanız döküm ürünler tercih edebilirsiniz.

Cam tencere

Cam ürünlerinin ne kadar sağlıklı olduğunu anlatmaya gerek yok. Cam tencerelerde hazırladığınız yemekleriniz daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise camın kalitesi. Kalitesiz ve ince camları tercih ederseniz kırılma riski çok yüksek olacaktır.

Paslanmaz çelik tencere ve tavalar

Çok çabuk ısınma özelliği sayesinde yiyecekleri homojen şekilde pişirebilen paslanmaz çelik tencere ve tavalar, sağlık sorununa yol açmadığı için kullanılabilir. Tabi burada dikkat etmeniz gereken iki nokta var. Biri nikele alerjinizin olup olmadığı, diğeri ise çeliğin kalitesi. "Lokmacığım çeliğin kalitesi ne olmalı?" diyenler için ise 18/10 kalitede olması gerektiğini söylemekte fayda var.

Bakır tencere ve tavalar

Nostaljik görüntüsüyle mutfaklara şıklık katarken aynı zamanda sağlıklı olmasıyla da önerilerimiz arasında yer alıyor. Fakat düzenli kalaylanmayan bakırlar ise bir tehdit oluşturuyor. Bu sebeple bakırlarınızı düzenli kalaylatıp kullanmalısınız.

Granit tencere ve tava

Granit tencere ve tavalar, doğal taştan yapıldığı için sağlık açısından hiçbir tehdit oluşturmuyor. Fakat burada size düşen görev, kaplama olmayan gerçek granit tava ve tencereleri bulmak.

Saf titanyum tencere ve tavalar

Genellikle kamp alanlarında gördüğümüz saf titanyum tencere ve tavalar, içerisinde toksik maddeler barındırmaz. Bu sebeple güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz saf titanyum ürünler, asit bozulması gibi sorunlara yol açmadığından dolayı yiyeceklerde tat bozulmasına neden olmaz.