Saksılarda yetiştirebileceğiniz 10 yaz çiçeği

Saksılarda yetiştirebileceğiniz 10 yaz çiçeği
Saksılarda yetiştirebileceğiniz 10 yaz çiçeği

Saksıda hangi çiçekler yetişir? Balkonlarda yetiştirebileceğimiz çiçekler nelerdir? Yaz çiçekleri nelerdir? Sorularına cevap arayanları şöyle alalım.... Güneşin tam tepede, doğanın rengarenk olduğu yaz mevsimini henüz balkonlarına taşımayanlar varsa hiçbir şey için geç olmadığını hatırlatalım ve bu yazımızdan sonra balkonlarınızda, saksılarda yetiştirilebilecek 10 yaz çiçeği için harekete geçelim!

İÇİNDEKİLER

Papatya

Mis gibi kokusuyla ve duru güzelliğiyle sadelik severlerin vazgeçilmezi olan papatya, yazı balkonlarımıza taşıyabileceğimiz en güzel yaz çiçeklerinden biri. Lakin önemli bir detayı sizlerle paylaşmamız da fayda var: Bileşikgiller familyasının, güneşi oldukça seven nazlı üyesi papatyayı bolca güneş alan bir balkonunuz varsa tercih etmenizde fayda var.

Ortanca

Lila, mor, mavi... Maviye gönül verenlerin çiçeği olarak da adlandırabileceğimiz ortanca zerafetiyle balkonlarımızın vazgeçilmezlerinden. Bu sebeple onunla ilgili de vermemiz gereken önemli tavsiyelerimiz var. Güneşi oldukça seven papatyanın aksine yarı gölge, yarı güneş yerlerde yetiştirmemiz gereken ortancalarımızı kışın sert hava koşullarından korumamızda da fayda var. Aksi takdirde kışın sert hava koşullarından zarar gören ortancalar yazın çiçeklenmeyebilir.

Ateş çiçeği

Bu defa diğer yaz çiçekleri kadar bilinmeyen lakin şifalı etkileriyle de oldukça yakından tanıdığımız adaçayının da ballıbabagiller familyasından akrabası olan, bol güneşi seven ateş çiçeği diğer yaz çiçeklerinin aksine balkonlarınıza renk katarken tıpkı adaçayı gibi demleyip içtiğinizde takdirde stres, dikkat dağınıklığı vb. psikolojik sorunlarla mücadelede de sizlere destek olabilir.

Petunya

Rengarenk trompetleri andıran ve oldukça sevilen bir yaz çiçeği olan petunyayı da saksılarınızda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız domates ve patlıcan ile aynı aileye ait olan petunya iyi gübrelenmiş, humuslu toprakları ve bol güneşi sever. Kışın sert koşullarından korunması gereken narin yaz çiçeklerinden biridir.

Küpe çiçeği

Sarkan çiçeklerinin tıpkı birer küpeyi andırması sebebiyle bu adı alan küpe çiçeği ne sıcağı sever ne de soğuğu. Bu sebeple küpe çiçeği yetiştirdiğiniz saksılarınızı tıpkı ortanca gibi yarı gölge, yarı güneş yerlerde konumlandırmanızda fayda var. Tamamen gölgede yetiştiği zaman susuzluğa oldukça dayanıklı olsa da yarı gölge, yarı güneş yerlerde haftada en az 2 defa sulanması gereken küpe çiçeği bakımı oldukça kolay yaz çiçeklerinden yalnızca biri.

Kadife çiçeği

Yaz aylarının başında çiçeklenip, sonbaharın sonlarına kadar evlerimizi renklendiren kadife çiçeği halk arasında aynısefa olarak da bilinir. Birçok yaz çiçeğinin aksine gölge yerleri daha fazla seven kadife çiçeği, iyi işlenmiş ve humuslu toprakları sever. Kadife çiçeğinin toprağını nemli tutmak gerekse de çok fazla su vermediğinizden emin olmanızda fayda var.

Yıldızpatı

Aster çiçeği olarak da bilinen yıldızpatı, tıpkı diğer yaz çiçekleri gibi fazla bakım istemeyen balkon çiçeklerinden biri. Güneşi oldukça seven yıldızpatıyı özellikle de sabah güneşini görebileceği bir konumda konumlandırıp, kuruduğu takdirde sulayarak, ayda bir defa da toprağını havalandırdığınız takdirde uzun süre çiçekli kaldığını görebilirsiniz.

Ayçiçeği

Balkan göçmenlerinin ülkemize getirerek, popülerleştirdiği ayçiçeği yazın gelişiyle beraber çiçeklenmeye başlar. Bir diğer adıyla günebakan olarak da bilinen ve bol güneşi seven ayçiçeği saksınızı günde en az 6-7 saat güneşi görebileceği bir yere konumlandırmadığınız takdirde çiçeklenmesinin oldukça zor olduğunu söylememizde fayda var.

Begonya

En ideal saksı çiçeklerinden biri olan begonyanın uzun süre çiçekli kalması ve balkonlarınızı renklendirmesi için yapmanız gerekenler oldukça basit: Begonyayı saksıya ekerken humuslu ve lifli bir toprak seçmek, iki günde bir sulamak ve direkt güneş alan bir yerde konumlandırmamak. Güneş ışığını direkt görmekten pek de hoşlanmayan begonyalarınızı balkonlarınızın gölgelik kısımlarına konumlandırmanızda fayda var.

Lavanta

Mis gibi kokusuyla bulunduğu her ortama huzur yayan lavantanın saksıda yetişmeye de oldukça uygun ve bol güneş seven bir yaz çiçeği olduğunu biliyor muydunuz? Kuru ve kireçli toprakları seven, sabah akşam sulanması gereken, drenaj deliklerine sahip saksılarda yetişmesinde fayda olan lavanta doğru koşullarda yetiştirildiği takdirde tüm yaz kokusuyla bahçelerinize huzur yayabilir...