Sebze pişirirken yapılan 6 hata!

​Sebze pişirirken yapılan 6 hata!
​Sebze pişirirken yapılan 6 hata!

Hem hafif hem de lezzetli yemek yemek isteyenlerin tercihi sebzeden yana oluyor. Haşlama, kızartma , kavurma ve fırınlama gibi birçok farklı yöntemle pişirdiğimiz sebzeler, ihtiyacımız olan vitaminleri alabilmemize de yardımcı olmakta. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta sebzelerin nasıl piştiği. Çünkü yanlış yapılan pişirme yöntemleri fayda oranını düşürüyor. İşte, sebze pişirirken sık sık yapılan hatalar...

Sebzelerden sonra tuz eklemek

Sebze haşlarken tuzu sebzeleri attıktan sonra ekliyorsanız bu oldukça yanlış bir yöntem. Suyu kaynatmadan önce tuzu eklemeli ardından sebzeleri ilave etmelisiniz. Böylece sebzelerin içerisinde yer alan vitaminlerden daha fazla yararlanmış olursunuz.

Uzun süre pişirmek

Sebzeleri uzun saatler pişiriyorsanız bu alışkanlığınızı terk etmeniz gerekiyor. Oldukça hassas yapılara sahip olan sebzeler genellikle 5-10 dakika içerisinde pişiyor. Bu sürenin artması gıdalarda yer alan vitamin değerlerinin ölmesine yol açıyor.

Sık sık karıştırmak

Sebze pişirirken yapılan bir diğer hata ise sık sık karıştırmak. Çoğu sebze hassas yapıya sahip oldukları için hemen pişip dağılabiliyor. Bu yüzden sık karıştırmak sebzelerin dağılmasına ve ezilmesine sebep oluyor.

Yüksek ateşte haşlamak

Sebzeleri çok yüksek ateşte haşlamaya kalkarsanız çabuk dağılacaktır. Bunun için kaynayan suyun içerisine sebzelerinizi atınca ocağın altını sonuna kadar kısın ki yavaş yavaş pişsin.

Tencere kapağını kapatmak

Sebze pişirirken tencerenin kapağını kapatırsanız su buharı ve sıcaklık etkisiyle sebzeleriniz çabuk pişecek ve buna bağlı olarak da kararacaktır. Bundan dolayı sebze pişirirken tencere kapağını açık tutmak birden pişmeye engel olacaktır.

Şoklamamak

Sebzelerinizin piştikten sonra bile canlı ve güzel görünmesini istiyorsanız pişirme işleminden sonra buzlu suda çıkmamanız gerekiyor. Özellikle yeşil sebzeler ocaktan alındıktan sonra pişmeye devam ettiğinden dolayı kolayca kararacağı için buzlu suda şoklanmalı.