Sebze ve meyvelerin tadı zamanla değişti mi?

​Sebze ve meyvelerin tadı zamanla değişti mi?
​Sebze ve meyvelerin tadı zamanla değişti mi?

Büyüklerimizden sıkça duyduğumuz şeylerden biri de sebze ve meyvelerin eskisi kadar lezzetli olmaması. Yeni nesil için bir şehir efsanesinden farklı olmayan bu durumun ne kadar gerçekçi olduğu insanı bir düşündürmüyor değil! Tarımda olan değişimler gerçekten lezzeti etkilemiş olabilir mi? Geçmişe gidip bu sorunun cevabını bulamasak da bu konu üzerine yapılan araştırmalar doğrultusunda biraz tatmin olabiliriz. Hadi bir şehir efsanesi gibi görünen bu konuya bir bakalım.

70-80 yaşında olan büyüklerimizin sıkça şikayet ettiği konulardan biri yiyeceklerin eski lezzete sahip olmaması. Zaman yolculuğu yapamadığımız için bu konunun cevabını net olarak vermek zor olsa da gıda mühendislerinin yaptığı araştırmalara göre büyüklerimizin neden böyle düşündüğünü açıklayabiliriz.

Eskiden insanlar atalık tohum dediğimiz tohumlarla üretim yaptığından dolayı ve ürettikleri ürünlerden kendi tohumlarını kendileri elde ettiği için gıdanın tadını korumak kolay olabiliyordu. Ancak teknolojinin gelişmesi ve insan nüfusunun artmasıyla birlikte tarımda oluşan değişiklikler, üretimi ve haliyle de tohumları değiştirdi. Tamamen organik olduğu için daha geç olgunlaşan atalık tohumlar yerine yetişmesi kolay ve ilaçlı olan yeni tohumlara geçildi. İşte tam burada cevaba çok yaklaşıyoruz.

Sebze ve meyvelerde yaygınlaşan pestisit yıllar içerisinde toprağı fakirleştirdi ardından biyoçeşitliliği azalttı. Tüm bu olumsuzluklar toprağın daha fazla etkilenmesini sağladığından gıda mühendisleri daha fazla pestisit kullanmak zorunda kaldı. Hal böyle olunca da sebze ve meyvelerin lezzetinde değişmeler yaşandı. Bu sebeple doğal atalık tohumlardan eski yöntemle üretilen yiyecekler tat olarak daha lezzetli ve aromalı geliyor.