Sebzeleri közlüyoruz: Adım adım sebze közleme rehberi

Sebzeler nasıl közlenir?
Sebzeler nasıl közlenir?

Sebzeler nasıl közlenir? Bu sorunun cevabını bilmeyen birileri olduğunu pek sanmıyoruz. Lakin sebzeleri doğru bir şekilde közlemek için gerekenlerin altını bir kez daha çizmekte fayda olduğunu biliyoruz. Domates, biber, patlıcan, mısır... Közlenmiş halini normal halinden çok daha fazla sevdiğimiz sebzelerden sadece bazıları. Bu yaz sebzeleri doğru bir şekilde közleyelim diye Lokmacığınız sizlerle!

İÇİNDEKİLER

Sebzeleri yıkadıktan sonra güzelce kurulayın!

Sebzeleri közlemeye başlamadan önce güzelce yıkamak gerektiğini bilmeyenimiz yok. Peki ya kurulamak? Büyük bir titizlikle yıkadığınız sebzelerinizi yine aynı hassasiyet ve özenle kurulamadığınız takdirde hem sebzelerin közlenme süresi uzuyor hem de kabukların soyulması oldukça zorlaşıyor.

Vaktiniz varsa sebzelere delik açmayın!

Vaktimizin dar olduğu anlarda sebzeleri közlememiz gerektiğinde sebzelerin üzerinde delik açarak daha kısa sürede közlenmelerini sağlamak hepimizin ortak tercihi olabilir. Ancak vaktiniz varsa sebzelere delik açmadan pişirmenin içindeki suyunu muhafaza ederek, akıtmadan daha lezzetli pişecek olmalarından ötürü ilk tercihiniz olması gerektiğini söyleyelim.

Fırını önceden açın!

Sebzeleri mangalda közleme imkanı olanlar için en lezzetli yolun bu olduğunu gönül rahatlığıyla söylesek de, günümüzde genellikle oldukça pratik olmasından ötürü sebzelerin fırınlarda közlendiği bir gerçek. Lakin fırında közlenmiş sebzelerden mangalda közlenmişçesine bir tat almak imkansız değil. Fırını önceden ısıtarak sebzeleri közlemeye başladığınız takdirde tıpkı mangalda közlenmiş sebzelerden aldığınız o tadı almanız oldukça mümkün.

Pişirme kağıdı kullanın!

Özellikle de sebzeleri fırında közlerken közlenme süresinin kısaltılması ve daha iyi közlenmesi umuduyla alüminyum folyo kullanılması oldukça sık yapılan hatalardan biri. Alüminyum folyonun sağlığımıza zararlarının yapılan araştırmalarla da ortaya konmasından sonra alüminyum folyo yerine fırın tepsisine veya fırın teline pişirme kağıdı sererek sebzeleri közlemekte fayda var.

Közlenen sebzeleri bir kaba alın!

Közlediğiniz sebzeleri kabuklarını soyabilmek için soğutmak yerine közlenir közlenmez bir kaba alarak üzerini kapatmak kabuklarını daha rahat soyabilmek adına yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri.

Közlenmiş patlıcanları karartmayın!

Oldukça kolay kararabilen patlıcanların canlılığını koruması için yapabileceğiniz şey son derece basit. Közlenmiş patlıcanları salata yapacaksanız limon suyuyla, yemek yapacaksınız sütle ıslatmak kararmalarını önlemeye yetecek.

Közlenmiş sebzeleri yıkamayın!

Közlediğiniz sebzeleri kabuklarını soyduktan üzerlerinde kalan kabuk parçaları sebebiyle tekrar yıkayarak közlemenin verdiği o tadı kaybetmesini sağlamayın! Kalan kabuk parçalarından bir bıçak yardımıyla kurtulmak da son derece mümkün.