Şehirlerin baharatları

​Şehirlerin baharatları
​Şehirlerin baharatları

Kokularıyla ve tatlarıyla hemen hemen her yemeğimizin içinde kendilerine yer bulan, içinde bulundukları tariflerin lezzetlerini ikiye katlayan baharatların nerede yetiştiklerini merak edenler, hangi baharatın hangi şehre ait olduğunu merak edenler, baharatsız yemek yiyemeyenler... Herkes aradığını bu yazımızda bulacak. İşte karşınızda şehirlerin baharatları!

İÇİNDEKİLER

Kahramanmaraş - Pul Biber

Kahramanmaraş'a tescillenmiş olan ve ipek biber olarak da bilinen pul biber Maraş'ın tescilli biberlerinden elde edildiğinden gerek ülkemizde gerekse dünyada birinci kalite pul biberlerinin hepsinin Kahramanmaraş'tan geldiğini söylememizde hiçbir sakınca yok.

Konya - Kimyon

Küçük büyük gözetmeksizin herkesin çok sevdiği o köftelerin lezzet sırrı kimyondan soruluyor. Peki ya sarımtırak rengi ve buram buram baharat kokan kokusuyla kimyon ülkemizde nerede yetişiyor? Kurak toprakları seven kimyon Konya ve Polatlı çevresinde yetiştirilerek ülkenin dört bir yanına dağıtılıyor.

Hatay - Zahter

Kuru dağ kekiği olarak da bilinen zahter yabani bir ot olduğundan genellikle yol kenarlarında, çalılıklarda vb. yerlerde kendi kendine yetişir. Hatay kahvaltılarının olmazsa olmazlarından biri olan zahter de oldukça sevilen baharat çeşitlerinden yalnızca biri.

Şanlıurfa - İsot

Şanlıurfa : isot, isot: Şanlıurfa. Çiğ köfte severlerin yakından tanıdığı ve vazgeçemediği isot acı olmaması ve pul biber gibi bir tada sahip olmaması sebebiyle kendini yedikçe yedirir.

Afyonkarahisar - Çörek Otu

Poğaçalarda ve böreklerde sıklıkla kullanılan çörek otunun nerede yetiştiğini daha önce merak edeniniz olmuş muydu? Tarla ve yol kenarlarında dahi yetişebilen çörek otu ülkemizde Ege ve Trakya'da yetişse de asıl memleketinin Afyonkarahisar olduğunu söyleyebiliriz.

Burdur - Salep

Kışın en sevilen içeceklerinden biri olan salepin yapıldığı salep bitkisinin nerede yetiştiğine gelecek olursak... Rotamızı bu defa Akdeniz'e çeviriyoruz. Antalya'ya oldukça yakın bir lokasyonda Burdur'un Bucak ilçesinde yetişen salep bu coğrafyada yetişen en özel baharat çeşitlerinden biri.

Bursa - Tatlı Toz Biber

Acı ile arası olmayanlar buraya... Acı sevmeyenlerin genellikle pul biber ve acı toz biber yerine tercih ettikleri tatlı toz biber ise Bursa'da Osmangazi, İnegöl ve Karacabey bölgelerinde yetişen biberlerden elde ediliyor.

Mersin - Kekik

Ege sofralarının olmazsa olmazları arasında gösterilen kekiği bir de yerinde deneyin... Soğuk mezelere, et yemeklerine, zeytine, peynire, domatese... Kısacası aklınıza gelebilecek her şeye yakışan kekiğin asıl memleketinin Mersin olduğunu söylesek?