Şekeri beyazlatan madde ne?

​Şekeri beyazlatan madde ne?
​Şekeri beyazlatan madde ne?

Tatlılarımızın baş kahramanı olan şeker, genellikle şeker pancarından üretiliyor. Beyaz kristal yapısıyla dikkat çeken bu gıda, aslında gerçekte kar beyazı bir renge sahip değil. Peki ama şeker nasıl oluyor da bu kadar beyaz olabiliyor? Hadi gelin daha ayrıntılı bakalım.

Şeker pancarından üretilen şeker, oldukça fazla aşamalardan geçerek raflara geliyor. Toplanan şeker pancarları bir dizi ayıklama ve yıkama işleminden sonra doğranıyor. Burada doğrama işlemi oldukça önemli çünkü bu işlem pancardan daha fazla şeker elde etmeye yardımcı oluyor.

Pancar soğukken şeker elde edilemeyeceği için büyük difüzörlerin içerisinde 70-72 derece suyla birleşen pancarlar 90 dakika sonunda %90 şekerini salmış oluyor. "Peki beyaz olmayan bu sıvıdan nasıl oluyor da beyaz kristaller elde ediliyor?" Diye merak ettiyseniz hemen açıklayalım: Şekerin beyazlaması için birçok farklı madde kullanılsa da genellikle bentonit adı verilen bir tür kil kullanılıyor. Difüzör işleminden sonra kireçleme işlemine yollanan şerbet, bentonit ile birleşerek elde edilen şekerin beyaz olabilmesi için saflaştırılıyor.

Tüm bu işlemlerden sonra şerbette %18 gibi bir şeker bulunduğu için doğru kaynayama gidiyor. 130-135 derece gibi bir sıcaklıkta kaynatılarak fazla su buharlaştırıldıktan sonra geriye sadece şerbet kalmakta. Ancak bu işlemde raflara gitmesi için yeterli olmadığından kurutmaya bırakılıyor. Ardından kurutulan şekerler elenerek ambalajlanıyor ve raflarda yerini alıyor.