Şekerlenen bal gerçek mi?

​Şekerlenen bal gerçek mi?
​Şekerlenen bal gerçek mi?

Gerçeğini bulmanın giderek daha da zorlaştığı bal, birçoğumuzun şüpheyle yaklaştığı gıdaların başında geliyor. Bu sebeple balda gördüğümüz en ufak değişim onun gerçekliği hakkında şüphe duymamızı sağlıyor. Bu değişimlerin arasında yer alan şekerlenme ise birçok kişide soru işareti bırakıyor. Peki şekerlenen bal gerçek mi? Bal neden şekerlenir? Hadi gelin bakalım.

Balın neredeyse %70'i şekerden oluşurken %20'lik kısmı sudan oluşuyor. Ancak bu şeker bildiğiniz türden değil! Arılar çiçek çiçek gezerek topladıkları nektarları midesinde invertaz enzimleriyle glukoz ve fruktoza parçalıyor. İşte bu iki şeker türü balın ana bileşenini oluşturuyor. Bal çeşidine yani arıların hangi bitkiden nektar aldığına göre değişiklik gösteren glukoz ve fruktoz oranları şekerlenme sürecini doğrudan etkiliyor.

Balın kristalleşmesi yani şekerlenmesi sanıldığı gibi onun sahteliğini değil doğal olduğunu gösteriyor. "Ama Lokmacığım her bal aynı zamanda şekerlenmiyor?" Derseniz eğer bunun sebebi ise arıların balı hangi kaynaktan ürettiğiyle alakalı. Alınan çiçek nektarlarına göre balın içerisinde değişen glukoz, fruktoz ve su oranları balın şekerlenme süresinin uzunluğunu etkiliyor. Bu sebeple farklı türden ballar farklı zamanlarda şekerleniyor.