Şerbetli tatlının yanında neden ayran içmeliyiz?

Şerbetli tatlının yanında neden ayran içmeliyiz?
Şerbetli tatlının yanında neden ayran içmeliyiz?

Bayramda, mevlitlerde veya düğünlerde baklavanın yanına ayran geldiğinde şaşırdığınız olmuştur. Ancak tatlının yanında ayran ikram edilmesi bir gelenekten daha öte sağlık için de önemli bir detay. Yapılan birçok araştırmada tatlı yanında ayran içilmesinin faydalı olduğu görülmüş. Hadi gelin tatlı yanında ayran içilirse ne olur anlatalım.

Şerbetli tatlılarda yüksek miktarda karbonhidrat ve şeker yer alıyor. Ve bu karbonhidrat ve şeker kolayca kilo almaya yardımcı oluyor. Ancak bir gelenek haline gelmiş olan ayran içildiğinde bu olumsuzluklar neredeyse sıfırlanıyor. Çünkü ayranda yer alan protein , tatlıda bulunan şekerin daha yavaş vücuda karışmasını sağlıyor ve bu sayede yağa dönüşmesine engel oluyor.

Tatlı yemenin tek kötü yanı kilo almak değil aynı zamanda dişlerin de çürümesi. Çünkü şeker çiğneme esnasında dişe yapışarak dişlerin çürümesini sağlıyor. Bu sebeple tatlı yanında ayran içerseniz eğer dişinize yapışan bu şekerler temizlenerek çürümenin önüne geçiliyor. Tabi şerbetli tatlı yanında ayran içmenin avantajları bu kadarla sınırlı kaldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Şerbetli tatlılar diğer tatlılara göre mideyi daha fazla yoran ağır tatlılardır bu sebeple bazı kişilerde sindirim sorunları ortaya çıkarabilir ancak tatlının yanına ayran içerseniz eğer bu sorunun önüne geçmiş olacaksınız. Çünkü prebiyotik özelliklere sahip olan ayran tatlının kolay sindirilmesine yardımcı olarak şişkin ve ağrı gibi problemlerin önüne geçecektir. Yani tüm bu olumlu yönlerden anlıyoruz ki atalarımız yine haklı çıktı.