Sevimli dostlar için beslenme ipuçları: Köpekler mama dışında ne yer?

Köpekler mama dışında ne yer?
Köpekler mama dışında ne yer?

Çok sevdiğimiz dostlarımız köpekler oldukça iştahlı hayvanlar… Köpekler mama dışında tıpkı insanlar gibi gerekli temel gıda maddelerine ihtiyaç duyarlar. Sadık dostlarımızın her dönemde sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için düzgün ve doğru beslenmeleri oldukça önemli. Gerek katı gıdalar gerekse içtiği su oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Gelin sevimli dostlarımızın mama dışındaki alternatif gıdalarına ve onlar için tehlikeli olabilecek besinlere birlikte bakalım.

Doyduklarına pek az şahit olduğumuz sevimli dostlarımızın mama dışında rahatlıkla tüketebileceği başka besinlerde mevcut tabii. Fakat bunları seçip yedirirken çok dikkatli olmalıyız. Uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını engelleyecek her detaydan kaçınmamız gerekiyor. Hem kendi sahibi olduğumuz köpeklerin, hem de dışarda beslediğimiz köpeklerin mama dışında yiyeceği besinler için ufak bir liste yaptık.

Öncelikle bir veterinere danışarak daha sağlıklı ve güvenilir bilgiler edinebilirsiniz… Ama yine de listemizdeki besinleri gönül rahatlığıyla köpeğinize verebilirsiniz. Bu arada yine de ilk kez verdiğiniz besinlerin mutlaka takibini yapmalısınız. Dikkatli bir gözlem sonucunda herhangi bir sağlık sıkıntısı ya da alerjik duruma daha kısa sürede müdahale edebilirsiniz.

Gelelim rehberimizin konusuna; köpekler ne ile beslenir? Köpeklere mama dışında ne yedirebiliriz? Buyurun hepsinin cevabı listemizin devamında sizleri bekliyor. Detayları paylaşıyoruz.

Muz

Sevimli dostlarımıza gönül rahatlığıyla muz yedirebilirsiniz. Tadına bayılan sevimli köpekler bunun dışında sindirim sistemiyle ilgili bir sıkıntı yaşıyorsa da bunun giderilmesinde büyük fayda sağlıyor.

Kılçıksız balık

Balık, insanlarda olduğu kadar köpekler içinde oldukça faydalı bir besin. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus balığın kılçıktan tamamen ayrılmış olması. Omega 3 ve protein deposu olan bu besini köpekler de yemeyi çok sever. Besin değeri yüksek olan balıkların iyice piştiğine ve kısa ömürlü balıklar olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde iyi pişmemiş ve uzun ömürlü balıklar hem parazit sağladığı hem de cıva barındırdığı için tehlike arz edebilir.

Kemiksiz et

Köpeklerin yiyeceği besinler denildiğinde akla ilk olarak et gelmektedir. Köpekler tarafından en çok sevilen besinlerden bir tanesi. Parazit oluşturmaması için mutlaka piştikten sonra vermeniz gerekir. Köpek sağlığı için oldukça faydalı. Yeterli miktarda doktorunuza danıştıktan sonra tercih edebilirsiniz.

Pişmiş yumurta

Bazı tür köpeklerin hassasiyet sorunu olabileceğini göz önünde bulundurarak yumurtayı da pişirdikten sonra köpeklerinize yedirebilirsiniz. Ancak özellikle sindirim sorunları başta olmak üzere herhangi bir sağlık sıkıntısıyla karşılaşmamak için doktorunuza başvurmanız daha doğru olur. Pişmiş yumurta A vitamini, B12 vitamini, sindirilebilir protein ve demir gibi birçok fayda sağlayan içeriğe sahip.

Yoğurt

Süt ve süt ürünleri köpeklerin vazgeçilmez besinlerinden bir tanesi. Vitamin ve mineral açısından zengin olan bu ürünler köpekler içinde oldukça faydalıdır. Sütün doğrudan verilmemesi gerektiğini hatırlattıktan sonra peyniri küçük küçük parçalara bölerek verebileceğinizi de belirtelim. Yoğurt ise kesinlikle oda sıcaklığında olmalı ve uzmanlara göre 2-3 yemek kaşığı miktarında tercih edilmelidir.

Pişmiş tavuk

İster köpeğinizin mamasının üzerine isterseniz de sade akşam yemeği olarak kemiklerinden ayrılmış ve pişmiş şekilde tavuk eti veya hindi eti yedirebilirsiniz. Zengin protein kaynağı sayesinde sağlıklı bir alternatif sunmuş olursunuz. Yağsız etleri özellikle küçük köpekler için tercih edebilirsiniz. Yine tavsiyemiz tüm bunlardan önce mutlaka veterinere danışmanız ve onlardan aldığınız doğru bilgiler ışığında yazımızdan faydalanmanız...

Pişmiş patates

Tatlı patates sebzesi köpeklerin oldukça sevdiği bir besin. Burada dikkat etmeniz gereken önemli maddeleri belirtelim hemen. Öncelikle patatesleri mutlaka pişirmeniz gerekir. Asla çiğ patates vermemelisiniz. Bunun dışında patatesleri pişirirken tereyağı ya da tuz gibi başka maddeler eklemeyin. İçerisinde bolca vitamin bulunan patates doğru miktarda tüketilmelidir. Eğer fazla tüketilirse sindirim ve sinir sisteminde bazı sağlık sıkıntılarını da beraberinde getirir.

Sade makarna

Sevgili dostlarımızın bir diğer yiyeceği ise makarna. Çok şekerli ya da tuzlu olmayacak şekilde makarnaları haşlayıp yedirebilirsiniz. Burada yine miktarı dikkatli bir şekilde belirleyip sossuz olmasına da dikkat etmelisiniz.

Haşlanmış pirinç

Besin değeri oldukça yüksek olan bir diğer yemek ise pirinçtir. Yumuşak dokusu sayesinde de köpeklerin çok hoşuna gider. Fazla yağlı olmadığı sürece miktarına dikkat ederek köpeklerinize yedirebilirsiniz. Herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemesi için önceden veterinerinize danışmanızı mutlaka öneriyoruz.

Ispanak

İnsanlarda olduğu kadar köpeklerde de faydası olan ıspanak sebzesi özellikle kış aylarında manav tezgahlarında sıkça görülüyor. İçerdiği yüksek besin değerini göz önünde bulundurarak siz de dilerseniz köpeğinize gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz.

Elma ve havuç

Köpekler sert meyve ve sebzeleri oldukça sevmektedirler. Meyvelerden elma, sebzelerden ise havuç sevdikleri besinlerden iki tanesi. Yeterli miktarda havuç ve elma hem sağlık açısından faydalı olacak hem de daha keyifli yiyeceklerle ödüllendirmiş olacaksınız.

Sadık hayvanların başında gelen köpekler için mama dışında yiyebileceği besinlerden küçük bir liste hazırladık. Hem yazının başında hem de yazı içerisinde sıkça hatırlattığımız gibi mutlaka bir veterinere danışarak mama dışında besinlerden hangisini yiyebileceğini öğrenmeniz daha faydalı olur. Peki faydalı bu besinler dışında nelere dikkat etmeliyiz ve hangi gıdalar köpekler için tehlikeli kısaca sizlerle paylaşalım.

Hangi besinler köpekler için tehlikelidir?

Pek çok gıda maddesi köpekler için tehlike yaratmaktadır. Farklı metabolizmaya sahip köpekler için bazı besinler hafif sindirim sorunları yaratırken bazıları oldukça ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirir.

Hayvan kemikleri

En dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi hayvan kemikleridir. Mama dışı besinlerde karşımıza çıkan bu durum özellikle sindirim sisteminde ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Tıkanma, yırtılma, sürekli kusma ve şiddetli kanamaları beraberinde getiren bu sağlık sıkıntısı hızlı bir şekilde ölüme de yol açabilir. Bu yüzden köpekler için vereceğimiz besinleri ayırırken kemiklerine de mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor.

Kafeinli maddeler

Çikolata, kahve ve çay gibi kafein içerikli maddeler köpekler için çok zararlıdır. İçerdiği maddeler sebebiyle kalp-damar ve sinir sistemini etkileyerek kalp atım sayısında artışa neden olurlar. Hafif ve orta dereceli belirtiler dışında felç ve beraberinde ölüm gibi ciddi sorunları da getirmektedir. Bu yüzden özellikle ödül mahiyetinde verilen şeker, çikolata gibi maddeler tercih edilmemeli. Bunun yerine köpekler için üretilmiş ödül tabletlerine şans verebilirsiniz.

Kedi ve bebek maması

Karşılaştığımız durumlardan bazıları da köpeklere kedi ya da bebek maması verilmesidir. Bu durumdan kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü köpeğinize kedi maması verdiğinizde ihtiyacından fazla yağ ve protein almasına sebep olursunuz. Birçok sistem bozukluklarını neden olarak beraberinde tıpkı insanda olduğu gibi köpeklerde de kalp damar tıkanıklığına yol açmaktadır. Aynı şekilde bebek mamasını vermeniz benzer etkileri dışında kansızlığa yol açmaktadır.

Yemek artıkları, küflü ve bozuk gıdalar

Birçok organda hasar bırakarak ciddi hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden özellikle köpekler için evden ayıracağınız gıdalarda dikkatli olmalısınız. Etlerin yağları ve kemikleri ayrılmalıdır. Küflü ve bozuk gıdaları da direkt olarak çöpe atmalısınız.