Şifa tohumu yiyeceklerde bugün: Ruşeym

Ruşeym tohumu
Ruşeym tohumu

Tanımak için çok geç kaldığımız bir besini bugünkü yazımızda sizler için konuk alıyoruz. Kökleri en az insanlık tarihi kadar eski olan ve medeniyetle beraber doğmuş buğdayı her yönüyle ele alıyoruz. Tüm dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan ruşeym nedir, faydaları nelerdir, nerede satılır ve nasıl kullanılır hep beraber bilgi edinelim.

İÇİNDEKİLER

Çok doyurucu ve tadı nefis olan buğdayın içerisinde ise az bilinen bir mucize yatıyor. Faydalarıyla şaşırtan bu yiyeceği son zamanlarda daha sık duyacağınıza eminiz bu yüzden öncesinde yazımızı okumanızda fayda var.

Ruşeym nedir?

Ruşeym bitkinin üretimini teşvik eden çekirdeğinin merkezi kısmıdır. Buğdaydan elde edilen besin kaynağında ciddi şekilde mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Buğdayın üst kısmında bulunan ruşeym aslında işlem gördükçe kaybolan ve bulunması zor olan bir maddedir. Bu yüzden işlem yapılırken ayrıştırılarak yaklaşık 1 ton buğdaydan 1 kilo kadar elde edilmektedir. O küçük ruşeymlerin içerisinde bulunan çok sayıda magnezyum, E ve B grubu vitaminleri, daha önce de belirttiğimiz gibi vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Çok özel bir besin olmakla beraber, son günlerde oldukça popüler. Hem sağlıklı beslenmek isteyenler için hem de kilo vermeye yardımcı olduğu için tercih ediliyor.

Küçük bir hatırlatma: Ruşeym içerisinde bolca gluten bulunan bir besindir.Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar için kesinlikle bir uzmana danışılması gerekmektedir. 6 aydan önce küçük bebeklerde de kullanılmaması gerekir. Bu küçük hatırlatmadan sonra bu özel besinin faydaları nelermiş bakalım.

Ruşeym faydaları nelerdir?

Ruşeymin faydalarından kısaca bahsedip sizler için güzel bir liste hazırladık.

-Yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Kanserden koruma özelliği bulunan bu besin aynı zamanda kronik rahatsızlıkların oluşmasını engellemektedir.

-Sinir sistemi için çok faydalıdır. Ruşeymi her gün tükettiğinizde içeriğindeki Omega 3 yağ asitleri ile sinir sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.Stres ve kaygı duygularını azaltarak ruh sağlığınıza iyi gelmektedir.

-Bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olur. Yediğiniz yiyeceklerin yanında ruşeymde tüketirseniz besinlerin vitamin ve mineral alımına 2 katına çıkarmış olursunuz.

-Cilt durumunu iyileştirir. Egzama, sedef hastalığı ve kuru cilt gibi sorunları olan kişilerde ruşeym tüketilmesi önerilmektedir. Düzenli kullanımda cilde faydasını gözle görebilirsiniz.

-Sindirim sistemini düzenler. Ruşeym sindirim sistemini içerisindeki yoğun miktarda bulunan lifler sayesinde düzenler. Daha sağlıklı bir yaşam sunmuş olur.

-Kanın pıhtılaşmasını önler. Kan pıhtılaşması belli başlı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Ruşeym kullanılması ise kan damarlarını genişleterek uygun dolaşımın oluşmasına destek sağlanmaktadır.

-Belli oranlarda tüketildiği takdirde tok tutar ve zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

-Bitkisel bir ürün olduğu için içerisinde kolesterol bulunmamaktadır.

-E, A, B1, B6 ve en önemlisi de folik asit bakımından çok zengindir.

-İçinde bulunan zengin mineral ve vitaminler sayesinde daha enerji dolu olursunuz.

-Saç dökülmesini de engelleyerek daha sağlıklı uzamasını sağlamaktadır.

-Ani acıkmaların ve kan şekeri düşmesinin önüne geçer.

Ruşeym nerede satılır ve nasıl kullanılır?

Ruşeymi büyük marketlerin sağlıklı ürünler satılan reyonlarında bulabilirsiniz. Aktarlardan ya da sadece sağlıklı ürünler satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Satın almış olduğunuz ruşeymleri kefirinizin, sütünüzün ya da yoğurdunuzun içerisine katarak tüketebilirsiniz. İsterseniz yulaf lapası gibi pişirerek sabah kahvaltınızda yiyebilirsiniz. İster kurabiyelerinizin içerisinde isterseniz ekmek yapacağınız unun içerisine ekleyerek vitamin ve mineral bakımından zenginleştirebilirsiniz. Yiyeceklerinizin içerisine eklediğiniz ruşeymlerle daha sağlıklı öğünler sizi bekliyor.