Simit mi? Gevrek mi? Simit ve gevrek arasındaki farkı öğrenme vakti!

Simit ve gevrek arasındaki fark nedir?
Simit ve gevrek arasındaki fark nedir?

'Kahvaltı sofralarında sıcacık bir çayın ve taptaze bir beyaz peynirin yanına en çok yakışan şey nedir?' diye sorsak, bu soruya cevabınız ne olurdu? Bizim için bu sorunun cevabı çok net: Tadına doyamayacağımız, çıtır çıtır bir simit. İzmirli arkadaşlar bize kızmasın... Simit mi? Gevrek mi? Tartışmasına hiç girmeden simit ve gevrek arasındaki o farkı öğrenme vakti!

İÇİNDEKİLER
Gastrotravel.club
Gastrotravel.club

İzmirliler ve gevreğin tadını bir kez dahi almış olanlar; simit ve gevreğin aynı şey olmadığı hususunda oldukça ısrarcı. Biz de Lokma olarak bu simit mi? Gevrek mi? Tartışmasına son noktayı koymak için kolları sıvadık; simit ve gevrek arasındaki farkları sizler için sıraladık! Herkes tarafını seçmeye hazırsa, başlayalım...

Simit nedir?

Boozyburbs.com
Boozyburbs.com

Bilinen en net tabiriyle simit; şekerli, sütlü ve yağlı mayalı hamurdan hazırlanan bir hamur işi çeşididir. Yuvarlak şekil verilerek, susamla kaplanan simidin orijinal tarifinde susamlar su ile hamura bastırılsa da çeyrek asırdır su yerine pekmez kullanılması dışının daha gevrek olması açısından sıklıkla tercih edilen bir yöntem.

Gevrek nedir?

Pinterest
Pinterest

İşte gelelim birçok insanın gönlüne su serpecek o sorunun cevabına... Peki ya gevrek nedir? Simit ve gevrek arasında gerçekten fark var mıdır? İşte o sorunun cevabı burada. Orijinal gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. Yani simitte olan süt ve şeker gevrek hamurunda bulunmaz.Ayrıca susamlar her ne kadar günümüzde simide pekmez ile bastırılsa da orijinal tarifinde su ile bastırılırken gevreğin orijinal tarifinde de susamlar simide bolca pekmez sürülerek bastırılır.

Simit ve gevrek arasındaki farklar

  • - Simit bir kez pişirilir gevrek iki kez pişirilir. Bu sebepten ötürü gevrek simitten çok daha çıtırdır.
  • - Simit, gevrekten çok daha kalın ve çok daha yumuşaktır. Bunda simit ve gevrek hamurunun farklı malzemelerle tutulmasının etkisi büyük.
  • - Lakin gevrek ve simit arasındaki en büyük fark: Pekmezleme işleminin bambaşka şekillerde uygulanmasından kaynaklanır.
  • - Simit yapımı esnasında pekmezleme işlemi şöyle gerçekleştirilir: Ön pişirme olmadan soğuk olarak pekmezlenen simitler daha sonra susama bulanır, tavaya dizilir ve fırına verilir.
  • - Gevrek de ise bu durum farklıdır. Önce gevrek hamuru güzelce yoğurulur ve 10 dakika dinlendirilir. Sonrasında ise kaynayan pekmez dolu kazanlara atılarak pişirilir ve susama batırılır. Bu aşamada şekillendirilir ve fırına verilir.
  • - Simit ve gevreğin son ve en önemli farkı ise şudur: Gevrek avuç içerisinde düz olarak şekillendirilirken, simit bükülerek şekillendirilir.