Sınırlı sayıda yetişiyor: Muhtemelen daha önce duymadığınız 10 nadir meyve

Muhtemelen daha önce duymadığınız nadir meyveler
Muhtemelen daha önce duymadığınız nadir meyveler

Yaz ya da kış fark etmeksizin ülkemizde birçok farklı meyve ya da sebzeye erişebiliyoruz. Ancak dünyanın sadece belirli bölgelerine has olarak yetişen ve standartların dışına çıkan ender meyveler de son yıllarda oldukça popüler. Biz de bu rehberimizde muhtemelen ilk kez duyacağınız 10 meyveyi temel alıyoruz.

Bildiğiniz gibi meyveler günlük diyetinize ekleyebileceğiniz en sağlıklı gıdaların başında geliyor. Ama çarşıda - pazarda ya da marketlerde tüm sağlıklı meyveler ne yazık ki yer almıyor. Sanılanın aksine dünyanın dört bir yanında aslında çok farklı meyve türleri var. Bu meyveler yalnızca belirli koşullar altında büyüyor ve olgunlaşıyor. Dolayısıyla dünyadaki tüm insanlara ulaşması pek de mümkün olmuyor.

Cupuacu

Cupuacu çoğunlukla vahşi amazon yağmur ormanlarında yetişiyor. Bu meyve, Peru’nun bazı bölgelerinde de halk tarafından yetiştiriliyor. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 2 kilogram ağırlığında olan Cupuacu, tamamen yabani bir meyveye benziyor. Bu kalın kabuklu meyvenin içinde yumuşak ve lezzetli bir posası var.

Cupuacu meyvesinin özü epey güzel kokuyor. Ayrıca zengin bir B1, B2 ve B3 vitamini kaynağı. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi kalp hastalıklarının olasılığını azaltmak konusunda da fayda sağlıyor. Cupuacu’daki yüksek antioksidan vücut dokularını da güçlendiriyor.

Çerimoya

Cerimoya, Arjantin ve Şili arasındaki And dağlarının meyvelerinden biri. Güney Afrika’da yetişen ender meyvelerden biri. Çok tatlı ve epey hoş bir kokusu var. Bu yeşilimsi meyve düzensiz oval bir şekle sahip ve ağırlığı 500 grama kadar çıkabiliyor.

Çerimoya temel vitaminleri, antioksidanları ve mineralleri içeriyor. Bu meyvenin özü dondurmanın üstlerinde ve salatalarda kullanılıyor.

Mangosten

Mangosten meyvesi Endonezya’ya özgü. Buna ek olarak birkaç Güney Asya ülkesinde görülebiliyor. Mor renkli mangosten, küçük bir kabuk içinde paketlenmiş meyveli kısım içeriyor. Mangostanın yenilebilir kısmı küçük üçgen bir şekle sahip.

Mangosten meyvesi kolesterol ve diğer yağ türlerini içermez. Aynı zamanda birçok enfeksiyonu önlemeye yardımcı olan C vitamini açısından da epey zengin. Mangosten suyu, yaz sezonunda Güney Asya ülkelerindeki popüler içerikler yapılır. Meyvenin birkaç tıbbi özelliği de var, Özellikle ishal ve idrar sorunlarının azalmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

Mucize meyve

Küçük kırmızı renkli mucize meyve, Batı Afrika’nın tropikal ormanlarında yetişiyor. Doktorlar kanser hastalarının iştahını artırmak için bu meyvenin çok fayda sağladığını özellikle ifade ediyor.

Durian

Mevsimlik durian meyvesi, Güney Asya ülkelerinde ‘meyvelerin kralı’ olarak biliniyor. Aslında bugün sadece birkaç tür durian meyvesi kalmış durumda. Bu meyve Endonezya ve Malezya’ya özgü.

Durian kokusu epey ağır. Sırf bu ağır kokusu nedeniyle Singapur, Tayland, Çin ve Japonya’da yasaklandı. Yaklaşık 30 cm’e kadar büyüyen meyvenin yeşil ve dikenli bir kabuğu var ve ağırlığı da 4 kilograma kadar çıkabiliyor.

Afrika boynuzlu salatalık

Afrika boynuzlu salatalık, dünyadaki en eski meyvelerden biri. Yaklaşık 3000 yıl önce adını boynuz gibi dikenlerden alan sarımsı dış kabukla birlikte aslında bazı kişiler tarafından balıklı meyve olarak da telaffuz ediliyor. Boynuzlu salatalığın meyvemsi kısmı bol tohum ve yeşillik barındırıyor. Meyvenin dış kabuğu ise C vitamini açısından oldukça zengin.

Uzunluğu 5-10 cm civarında ve tadı ise salatalık - limon arasında. Suyu egzama için çare olarak görülüyor. Ayrıca böbrek ve idrar problemlerinden kurtulmaya ve tansiyonu düzenlemeye yardımcı oluyor.

Jabuticaba

Jabuticaba, Güneydoğu Brezilya’ya özgü nadir ve mor renkli bir meyve. Diğer meyvelerden farklı olarak ağacın gövdesinde bulunuyor ve bu yüzden de üzüm gibi görünüyor. Ancak daha sert dış kabuğa sahip.

Physalis, Güney Amerika’ya özgü egzotik meyvelerden biri. Kabuk gibi şeffaf bir yaprağa sahip olan physalis, domatesin aksine biraz daha ufak boyutta. B ve C vitami nedeniyle birçok ilaç yapımında tercih ediliyor.

Rambutan

Rambutan meyvesi Güney Doğu Asya’da yetişiyor. Bu egzotik, oval şekilli meyvenin dış kısmında pembemsi tüyleri bulunuyor. Adını saç anlamına gelen Malezya’daki ‘rambut’ kelimesinden alıyor.

Rambutan ağaçları sonbahar ve ilkbaharın sonlarında meyve veriyor. Tadının tıpkı üzüm gibi olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu meyvenin karbonhidrat ve protein içeriği anında ferahlık sağlıyor.

Ackee

Son olarak Ackee, Batı Afrika’nın tropikal bölgelerinde yetişen nadir ve tuhaf görünümlü bir meyve. Aynı zamanda Jamaika’nın ulusal meyvesi olarak da biliniyor. Beyin benzeri şekli aslında meyvenin cazibesini artırıyor. Çiğ olarak tüketilebilen bu meyve aynı zamanda sebze yemeklerinde de kullanılabiliyor.