Sonsuza kadar saklayabileceğiniz sıvı: Sirke

Sonsuza kadar saklayabileceğiniz sıvı: Sirke
Sonsuza kadar saklayabileceğiniz sıvı: Sirke

Salatalarda, yemekte veya soslarımızda kullandığımız sirke, yüksek antioksidan özelliğiyle gençlik iksiri olarak biliniyor. Ayrıca sadece mutfakta değil aynı zamanda temizlikte de sık sık kullandığımız için stok yaptığımız ürünlerin başında geliyor. Bundan dolayı birçok kişi sirkenin bozulup bozulmadığını merak ediyor. Biz de bu sorunun peşine düştük ve sirkenin bozulup bozulmadığı araştırdık. İşte cevabı...

Keskin kokusu ve tadıyla tanıdığımız sirke, asidik bir yapıya sahip. Sirkenin türüne göre değişiklik gösterse de en sık kullandığımız elma sirkesinin ph seviyesi genellikle 2-3 değer aralığındadır. İşte bu değer aralığı yani sirkenin asidik yapısı, kendisini koruyan antimikrobiyal özelliğe sahip olmasını sağlıyor. Bu sayede uzun yıllar boyunca bozulmadan durabiliyor. Hatta sirke satıcıları ve uzmanlar, sirkenin bekledikçe daha değerli olduğunu vurguluyor.

Her ne kadar sirke bozulmaz desek de oksijenle temas ettiğinde zamanla berraklığını ve tadını kaybedebilir. Hiç hava almadan saklandığında üzüm sirkesinde 2, elma sirkesinde 5, pirinç sirkesinde 2, balzamik sirkede ise 3 yıl sonunda tat ve görüntüde değişiklik görülecektir. Ancak yine de bu değişiklikler sirkenin bozulduğu anlamına gelmiyor.

Sirkeyi sıcakta bekletmeyin!

Her ne kadar bozulmayan bir sıvı olsa da sirkeyi nasıl bir koşulda sakladığınız oldukça önemli. Sirke serinliği ve karanlığı seven bir gıda bu sebeple saklayacağınız alanı çok iyi seçmeniz gerekiyor. Bu sebeple serin ve karanlık olan kileriniz varsa orada rahatlıkla saklayabilirsiniz ama "Lokmacığım benim evimde kiler yok." derseniz o zaman sizin için en doğru saklama yeri buzdolabı. Sirke için gerekli saklama koşullarını sağladıysanız eğer ikinci dikkat etmeniz gereken şey ise sirkeyi kullandıktan sonra kapağını sıkı kapatıp havayla olan temasını en aza indirmek. İşte bu koşulları sağlarsanız sirkenizde uzun süre hiçbir değişiklik görülmeyecektir.