Sıvı patates püresi nasıl kurtarılır?

​Sıvı patates püresi nasıl kurtarılır?
​Sıvı patates püresi nasıl kurtarılır?

Et yemeklerinin ve pilavların yanında sıklıkla tercih ettiğimiz patates püresi hem oldukça basit hem de yapımı çok zor tarifler arasında. Patates püresi nasıl yapılır? Sorusunun cevabını arayıp da bir türlü içine sinen tarifi bulamayanlar, minik hatalarla kıvamını tutturmayı başaramayanlar buraya. Patates püresinin kıvamı tutmadığında neler yapabiliriz? Hep beraber öğrenme vakti!

İÇİNDEKİLER

Patates püresi neden olması gerekenden daha sıvı olur? Bunun birkaç sebebi var.

- Islak patates kullanmak: Patateslerinizi haşladıktan sonra suyunu iyice süzmek ve kurutmak çok önemlidir. Bunu yapmazsanız kalan suyun hepsi pürenin içine girecek dolayısıyla daha sıvı bir patates püresi elde etmiş olacaksınız.

- Patatesi fazla pişirmek: Aşırı pişmiş patatesler su alma eğiliminde olabilir, bu da pürenin istenilen kıvamda olmasını engelleyebilir.

- Fazla sıvı kullanımı: Pürenizde kullandığınız süt, krema vb. sıvı ürünleri tarifte verilen ölçüde kullandığınızdan emin olmalısınız.

Bu gibi durumlarda elinizdeki ürünü çöpe atmak yerine aşağıdaki yöntemleri kullanarak tam kıvamında bir patates püresi elde edebilirsiniz!

Daha fazla patates ekleyin!

Püreyi kurtarmanın en basit ve hızlı yolu daha fazla patates eklemektir. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur eklediğiniz patateslerin kesinlikle kuru olması, aksi takdirde kıvamda katılaşma görmeniz pek mümkün değil. Buna ek olarak kuru patatesi yavaş yavaş ve karıştırarak eklemeniz istediğiniz kıvamı tutturabilmeniz için önerilmektedir.

Kıvam artırıcı ekleyin!

Un, nişasta ya da süt tozu gibi her evde bulunan kıvam artırıcıları eklemek en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu ürünlerin gereğinden fazla kullanımı, yapışkan ve zor yutulan bir patates püresine sebep olabileceği için her seferinde 1 kaşık ekleyip karıştırmanız doğru kıvamı yakalamak açısından önemlidir.

Tavada ısıtarak çektirin!

Patates pürenizi kurtarmak için bir diğer yöntem ise fazla sıvıyı çektirmek! Bunun için elinizdeki patates püresini bir tava ya da tencereye alın ve ara sıra karıştırarak kapak açık bir şekilde pişirin. Bu yöntemde ısı sayesinde fazla sıvıyı uzaklaştırarak doğru kıvama ulaşabilirsiniz. Ancak diğerlerine göre daha riskli bir yöntemdir çünkü fazla pişmiş ve fazla karıştırılmış bir patates püresi sakızımsı bir kıvama ve hoş olmayan bir tada sahip olmaya çok yatkındır.

Fırında çektirin!

Ocakta yapılan işlemin çok benzeri olan fırında çektirme için patates püresini ısıya dayanıklı bir kaba alıp 160C’de 10 dakika pişirebilirsiniz.