Suçlu bulundu! Bu gıdalar sivilce yapıyor!

Suçlu bulundu! Bu gıdalar sivilce yapıyor!
Suçlu bulundu! Bu gıdalar sivilce yapıyor!

Ergenlik döneminden alışkın olduğumuz sivilce, bazı nedenlerden dolayı yetişkinlikte de başımıza dert olabiliyor. Sivilce oluşmasının en yaygın nedeni ise yediğimiz yiyecekler. Yapılan araştırmalar yediğimiz yiyeceklerin cilt güzelliğimiz üzerinde tahminimizden daha da etkili olduğunu gösteriyor. Peki hangi yiyecekler cildimizde sivilce yapıyor? Gelin bakalım.

Şeker

Hemen hemen her şeyde sorumlu olduğu gibi sivilce çıkmasında da suçlu olan gıdaların başında şeker geliyor. Cildin yağlanmasını sağlayan şeker, insülin seviyesini de yükselterek sebum üretimini artırıyor ve bunun sonucunda ise akne oluşuyor.

Süt ve süt ürünleri

Belki bu madde sizi çok şaşırtacaktır ama süt ve süt ürünleri de sivilce oluşmasında etkili olan gıdalar arasında. Sütte yer alan amino asitler karaciğerde IGF-1 üretiminin artmasına neden oluyor. Bunun sonucunda ise cildimizde sivilce çıkıyor. Ayrıca yapılan araştırmalar gösteriyor ki ineklere verilen ilaçlar kişide hormon dengesizliğine yol açıyor ve bunun sonucunda ise akne oluşuyor.

Çikolata

Birçok kişi çikolatanın sivilce yapıp yapmadığını merak ediyor. Biz bu konuya bir açıklık getirelim. Yapılan araştırmalar çikolatanın akne yaptığını doğruluyor. Ancak şunu belirtmeden geçmeyelim bu konu üzerinde araştırmalar hala devam ediyor.

Baharatlı yiyecekler

Baharatlı ve acılı yiyecekler doğrudan sivilce oluşumunda etkili olmasa da var olan sivilcelerin daha belirgin olmasına etki ediyor. Bu sebeple özellikle ergenlik döneminde uzmanlar baharatlı ve acılı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söylüyor.

Kuruyemişler

Kuruyemişlerde yer alan omega-6 yağ asitleri sivilce oluşumuna etki ediyor. Ancak sağlığımız açısından önemli olduğu için kuruyemiş yemeyi tamamen kesmek yerine azaltmanız gerekiyor.

Fast food

Sağlığımız açısından zaten faydalı bulunmayan fast food, sivilce çıkmasında da etkili. Yapılan araştırmalar sonucunda sürekli fast food yiyen kişilerde sivilce oluşumunun %24 arttığı gözlemlenmiş.

İşlenmiş karbonhidratlar

Akne oluşmasına etki eden gıdalar arasında işlenmiş karbonhidratlarda yer alıyor. Kan şekerinin aniden yükselmesine etki eden bu gıdalar, cildin daha fazla sebum salgılanmasına etki ediyor. Bunun sonucunda ise gözenekler tıkanarak sivilce oluşuyor.