Tek bitki iki farklı içecek: Yeşil ve siyah çayın farkı

​Tek bitki iki farklı içecek: Yeşil ve siyah çayın farkı
​Tek bitki iki farklı içecek: Yeşil ve siyah çayın farkı

"Çay" deyince akan suların durduğu bir gerçek. E tabi bunun hakkını da tüketim konusunda dünya birinciliğiyle veriyoruz. Tabi ülkemizde genellikle siyah çay içilse de son zamanlarda yeşil çay da oldukça revaçta. Peki siyah çay ile yeşil çayın tat dışında ne gibi bir farkı var? Gelin inceleyelim.

Tat olarak birbirinden farklı olan siyah ve yeşil çay aslında camelilia simensis adı verilen aynı bitkiden elde ediliyor. Peki ama aslında aynı bitkiden elde edilen bu iki içecek nasıl bu kadar farklı olabiliyor? sorusunun cevabı: Üretim tekniği!

Taze yaprakların toplanır toplanmaz kavrularak kurutulmasıyla üretilen yeşil çay, neredeyse hiç fermente olmuyor. Bundan dolayı siyah çaya oranla daha az kafein içeren bu çay, polifenoller açısından zengin. Ayrıca yeşil çay, bitkinin tepe tomurcuğu ve taze sürgünle üretildiği için okside olmadığından yüksek antioksidan görevi görmektedir. Son olarak 'kateşin' açısından da zengin olan yeşil çay, hücre yaşlanmasını engellediği gibi kanseri önlemesiyle de dikkat çekiyor.

Yeşil çaya oranla daha fazla tükettiğimiz siyah çay ise fermente bir çay. Koparma, soldurma, kıvırma ve kurutma işlemlerinden geçen bu çay, kıvırma işlemiyle hücre yapısı parçalanarak fermente olmaya başlıyor. Bundan dolayı kafein oranı yüksek ve kahveden sonra ayılmak için içtiğimiz ilk içecek.

"Peki Lokmacığım hangi çayı içelim?" Derseniz faydalarının fazla olmasından dolayı bizim oyumuz yeşil çaydan yana. Ancak her iki çayın da hem lezzetinin hem de faydalarının farklı olduğundan abartmamak şartıyla ikisi de tüketilebilir.