12 Bin yıllık un: Siyez unu

​12 Bin yıllık un: Siyez unu
​12 Bin yıllık un: Siyez unu

Sahip olduğu zengin mineral ve vitaminlerle son zamanlarda sağlıklı beslenen kişilerin dilinden düşürmediği siyez unu, aslında yeni bir un değil! Öyle ki tarihte ilk ekilen buğday türünden biri olduğu düşünülen siyez, günümüze kadar korunarak gelmiş olan nadir yiyecekler arasında. "Peki ama neden son zamanlarda bu kadar popüler oldu?" Derseniz işte tüm soruları giderecek cevabı...

Tarihi 12 bin yıl öncesine kadar dayanan siyez buğdayı, tarihçilere göre ilk ekili tahıllardan biri. Bundan 12 bin yıl önce ilk ekildiği zaman adının Hititçe "Zız" olduğu bu buğday, zamanla siyez olarak anılmaya başlamış. Dünyada Einkorn olarak isimlendirilen siyez buğdayı, ülkemizde en çok Kastamonu'da yetiştiği için Kastamonu siyezi olarak da biliniyor. Tüm bu tarihi ve etimolojik bilgilerin dışında siyezi asıl önemli yapan nokta ise içerisinde beslediği vitamin ve mineral değerleri...

Protein ve karatenoidler tarafından oldukça zengin olduğu için günümüz buğdaylarından daha değerli görülen siyez, daha az glüten içeriyor. Ayrıca daha az glüten içermesinin yanı sıra glüten zincirlerinin de kısa olduğu bu buğday, günümüzde genetiği bozulmayan nadir besinlerden biri. Tüm bu özellikleri sayesinde günümüzde sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından yeniden popüler edilen siyez unu, aslında hepimizin tek tercih etmesi gereken tek buğday türü! Bundan dolayı son zamanlarda sağlıklı beslenmek isteyenlerin dilinden düşmeyen siyez unu, tek başaklı ve sık bir dizilime sahip olduğu için soğuğa ve hastalıklara karşı da dirençlidir.

Siyez ununun faydaları

Metabolizmayı hızlandırır

Lif ve protein içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandıran siyez unu, diyette olanların daha kolay kilo vermesine yardımcı olmaktadır.

Diyabet hastalığından korur

Günümüzde gıdaların GDO içermesinden dolayı daha sık görmeye başladığımız diyabet hastalığı, siyez ununun glukoz ve yağ metabolizmasında hücre üretimini azalmasından dolayı engellenebiliyor. Ayrıca glisemik indeksi daha düşük olduğu için çabuk acıkmanıza engel olarak kan şekerinizi dengede tutuyor.

Folik asit sunar

Siyez unu diğer unlara oranla folik asit bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde yer alan vitamin ve mineraller anne sütünün artmasına da yardımcı olduğu için uzmanlar hamilelik döneminde siyez unu tüketilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Sindirim sistemini korur

Uzmanların yaptığı araştırmaya göre beyaz un sindirim sistemimizi kötü etkilerken, siyez unu sindirim sistemimizin iyi çalışmasını sağlıyor. Lif bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştıran bu un, mide şişkinliği sorunu yaşayanların daha rahat hissetmesini sağlıyor. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı için kolon kanseri riskini de azaltmış oluyor.