Sofraların baş tacı; salatalık turşusu nasıl kurulur?

Salatalık
Salatalık

Her yaz tüm ülkeyi tatlı bir telaş sarar. Her evde domatesler kaynar; konserve olur. Meyveler kaynar birbirinden nefis reçel tarifleri oluşur. Sevilen tüm yaz sebzeleri dondurulur kışın sofralarda yerini almak üzere yemeklik olur. Bu liste böyle uzar gider. Peki ya her yaz dalından tazecik koparılan salatalıklar ne olur? Onlar da elbette ki salatalık turşusu olur. Sizde bu yazımızda bizlerle beraber kış sofralarında da, yaz sofralarında da her daim baş köşeyi alan salatalık turşusu nasıl kurulur? Turşu kurmanın püf noktaları nelerdir? Öğrenmeye var mısınız?

Kışın iklim koşulları sebebiyle sebze meyve bolluğunun yaz mevsimindeki oranla çok daha az olması, yaz mevsimi boyunca kışa hazırlık olarak evlerde turşu kurma, reçel yapma, konserve hazırlama telaşına dönüşüyor. Bize soracak olursanız da bu pek yersiz bir hazırlık değil. Sevdiğimiz tüm yaz meyve sebzelerini kışın da tüketebilmenin güzelliği bir yana ucuza mal edecek olmak da ev ekonomisi açısından önemli bir husus...

Salatalık da işte tam da bu noktada hem kış mevsimindeki lezzetsizliği hem de fiyatı sebebiyle bizim için kışın sadece turşu olarak tüketilmesi gereken sebzelerden biri. Peki ya lezzetli bir salatalık turşusu yapımı için bilmemiz gereken püf noktalar neler? Bu ve salatalık turşusu yapımı ile ilgili bilmemiz gereken her şey; Salatalık turşusu nasıl kurulur? İçeriğimizde gizli. Hepinize şimdiden afiyet olsun.

Salatalık turşusu nasıl kurulur?

Malzemeler

  • 2 kilogram turşuluk salatalık
  • 2.5 su bardağı sirke
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 baş sarımsak
  • 3 su bardağı su
  • 1 tutam maydanoz
  • Bir avuç nohut
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 litre kaynamış su

Yapılışı

Derin bir tencerede suyunuzu kaynatın. İçine kaya tuzu ilave edin ve güzelce karıştırın. Altını kapatıp ılımaya bırakın.

Salatalıklarınızı güzelce yıkayın.

Sarımsakları ayıklayın ve güzelce soyun.

Büyük bir turşu kavanozuna

Salatalıkları kavanoza mümkün olduğunca az boşluk kalacak şekilde yerleştirin. Boş kalan kısımlara da sarımsakları ekleyin.

Salatalıklarınızı yerleştirdikten sonra limon tuzunu ve sirkeyi de ilave edin.

Kavanozunuzda boş kalan kısma su ekleyin ve maydanozları yerleştirdikten sonra poşet geçirip kapağını üzerinden sıkıca kapatın.

Serin ve kuru bir yerde en az 15 gün muhafaza edin. Hepinize şimdiden afiyet olsun!

Salatalık turşusu kurmanın püf noktaları nelerdir?

  • İster salatalık turşusu olsun ister başka bir turşu çeşidi ne olduğu pek de önemli olmaksızın bilmemiz gereken bir şey var ki o da malzememizin her daim taze olması gerektiği. Lakin salatalık turşusu için dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var ki; hem salatalığın hem de içerisinde kullanılan sarımsağın son derece taze olması gerektiği.
  • Turşunuzu kuracağınız kavanozunuz ise mutlaka cam olmalı. Çünkü plastik kaplar sağlığımıza son derece zararlı olmakla beraber turşularımızın tadını da bozabilir.
  • Turşunuzu kurduktan sonra da doğru şekilde muhafaza etmek oldukça önemli bir detay. Örneğin kavanozunuzun kapağını kapatmadan önce poşet geçirmek, serin ve kuru yerde muhafaza etmek, kavanozun hava almasını engellemek dikkat edilmesi gereken en önemli şeyler. Öyle ki turşunuz hava aldığı takdirde turşu suyu bulanıklaşacak ve tadı bozulacaktır.
  • 'Turşu dediğin alabildiğine ekşi olmalı Lokmacım' diyenler de buraya. Biz salatalık turşusunun limon tuzu ile kurulmasını tavsiye edenlerdeniz ama siz turşunuza sirke de eklemeyi unutmayın. Sirke de eklediğiniz takdirde tam kıvamında bol ekşili bir salatalık turşusunu afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Salatalık turşusunun en sevilen yanı kıtır kıtır kıvamıdır. İşte bu kıvamı yakalamanın en kolay yolu da salatalık turşunuzu kurmadan önce iğne ile delmekten geçiyor. İğne ile deldiğiniz salatalıklardan kurduğunuz turşular çok daha kısa sürede sonuç verebilir.
  • Daha kısa sürede yenecek kıvama gelmesini istediğiniz salatalıklarınızdan turşu kurmadan önce haşlamak turşunuzun yenecek kıvama gelme süresini epey kısaltan bir diğer işlem.
  • Su kullanımı da turşu kurma aşamasında en önemli detaylardan biri. Genellikle musluk suyu tercih edilse de siz daha lezzetli turşular ve turşu suları için içme suyu kullanmaya özen gösterin.
  • Damak zevkinize göre turşunuza ekleyeceğiniz hoş aromalı yapraklar, turşu yapımının püf noktaları arasında sayabileceğimiz en önemli lezzet sırlarımızdan biri. Defne yaprağının enfes aromasından faydalanmak için siz siz olun turşu kavanozunuzun içine defne yaprağı eklemeyi unutmayın.