Soğan çeşitleri ve kullanım alanları

Soğan çeşitleri
Soğan çeşitleri

"Soğan" deyip geçmemek lazım! Türkler olarak neredeyse her yemeğimizin içinde yer alan soğanı hem pişmiş hem de çiğ tüketmeyi çok seviyoruz. Biraz kokuyor evet kabul ediyoruz ancak biz soğansız yapamayız siz de çok iyi biliyorsunuz! Hadi bugün mutfaklarımıza giren mis kokulu soğan çeşitlerini inceleyelim!

Beyaz soğan

Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız soğandan çok daha büyük ve açık renkli bir soğan türü. Avrupa ve Güney Amerika'da oldukça yaygın olan bir tür ancak ülkemizde de artık neredeyse her markette görür olduk. Fazla fazla yemekler yapıyorsanız bu soğanı tercih edebilirsiniz, hem boyut hem de lezzet açısından güzel olacaktır. Özellikle fajita ve sote gibi et yemeklerine çok yakışıyor. Ancak tek başına klasik kuru soğan ve mor soğan kadar leziz gelmeyebilir.

Mor soğan

Özellikle salatalarda ve balığın yanında çiğ olarak tüketmeyi çok sevdiğimiz soğanların en lezzetlilerinden mor soğan! Meyvemsi ve asidik bir tada sahip olan mor soğan bu sebepten ötürü çiğ tüketmeye oldukça uygun. Eğer karamelize soğan yapmak istiyorsanız mor soğanla denemenizi öneriyoruz o şekilde de oldukça güzel oluyor ancak klasik yemek tariflerinde kahverengi soğan kullanabilirsiniz.

Kahverengi soğan

Her daim yanımızda, evimizin baş tacı! Bütün zeytinyağlı yemekler ve et yemekleri ondan sorulur. Soğan dendiği vakit akla ilk gelen soğan türü budur. Aklınıza gelebilecek bütün yemeklerde kullanılabilen kahverengi soğan fiyat olarak da diğerlerinden daha makul. Yemeğin tadını bastırmayan bir lezzete sahip.

Arpacık soğan

Arpacık soğanın sarımsakla, soğandan daha yakın bir bağı olduğunu söylesek? Biraz şaşırtıcı ama öyle! Yemeklerde doğrayarak kullanırsanız biraz ziyan olabilirler ancak güveçlerde bütün olarak kullanabilirsiniz, yemeğin lezzetini bir anda iki katına çıkartır. Sos tariflerine ve kişlere de oldukça yakışıyor.

Taze soğan

Henüz çok gençken, köke sahip olan ucu kocaman olmadan toplanan soğanlardır. Hem çiğ hem de pişmiş olarak çok çok lezzetlidirler. Pişmiş olarak başta tavuk ve noodle olmak üzere özellikle Asya yemeklerine yakışırlar. Çiğ olarak da biz Türklerin yaptığı klasik salatalara, kısıra, mercimek köftesine, patates salatasına ve aklımıza gelmeyen sayısız salataya çok yakışırlar.