Son zamanların gözdesi: Airfryer nedir?

Airfryer nedir?
Airfryer nedir?

Son zamanlarda her yerde gördüğümüz airfryer nedir? Airfryer gerçekten sağlıklı mı? Airfryerda neler pişirebilir? Tüm bu soruların cevabı bu yazımızda sizleri bekliyor. Her yerde daha az enerji ve daha az yağ harcayarak hem enerjiden tasarruf etmemizi hem de sağlıklı yemek pişirmemizi sağladığı iddia edilen airfryerları daha yakından tanıma vakti!

İÇİNDEKİLER

Airfryer nedir?

Kızartmayı çok sevenler lakin sağlıksız olduğu için hayatından çıkartmak isteyenlerin son yıllardaki gözdesi airfryerların işlevselliğini daha yakından tanıma vakti. Profesyonel bir tanımlamayla sıcak havayı yiyeceklerin etrafında dolaştırarak kızarmalarını sağlayan airfryerların yemeklerimizi derin yağda kızarttığımız kızartma tavalarımızın en sıkı rakibi olmaları elbette ki boşa değil.

Airfryer gerçekten sağlıklı mı?

Derin yağda yapılan kızartmaların kanserojen bir madde olan akrilamid oluşumu açısından saatli bir bomba olduğunu söyleyerek lafa başlayalım.

Airfryerların yani hava fritözlerinin sağlıklı olup olmadığına dair kullanıcıları şüpheye düşüren en önemli nokta ise kızartmaların yüksek hava ısısıyla pişerken ortaya çıkardığı kanserojen madde miktarı.

Yağ miktarı kızartma yaparken kanserojen maddelerin açığa çıkmasında önemli bir detay olduğundan tavada yapılan kızartmaların hem yağ miktarı hem de süre uzunluğu olarak airfryerda yapılan kızartmalardan çok daha zararlı olduğunu söyleyebiliriz.

Airfryerda neler pişirebilir?

Konveksiyonel fırın olarak da düşünebileceğimiz airfryerlar da sadece kızartma değil aklınıza gelebilecek birçok şeyi pişirmeniz de mümkün. Sebzesinden, tavuğuna, etinden, balığına, börek, sufle, kestane gibi birçok şeyi pişirebilirken aynı zamanda dondurulmuş gıdaları çözdürmek konusunda da büyük bir işlevselliğe sahip olan airfryerlar son zamanlarda hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran şeyler arasında.