Sonbahar ve kış sebzelerini tüketmek için 4 neden

Sonbahar kış sebzeleri
Sonbahar kış sebzeleri

Lahana, brokoli, bal kabağı, havuç, brüksel lahanası, pancar... Bu güzel sonbahar ve kış sebzelerini tüketmek için sayısız nedenimiz var. Soğuk aylarda bağışıklığımızı güçlendirecek şey o mevsimin taze sebzeleridir. Günlük yeme rutininize bu sebzeleri dahil etmeniz için 5 geçerli nedeni sıralıyoruz!

Enfeksiyonları önlerler

Grip ve soğuk algınlığı mevsimi geldiği vakit hemen çaresine bakmak isteriz. Yaptığınız günlük yemeklerin içerisine ekleyeceğiniz mevsim sebzeleriyle enfeksiyonları büyük oranda engelleyebilirsiniz. Özellikle kış sebzelerinde A vitamini bolca bulunur. A vitamini bağışıklık sistemlerimizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bunun dışında sağlıklı cilt, ağız için mukus üretimi ve göz sağlığı için de oldukça gereklidir. Havuç ve brokolide bolca bulunur.

Odaklanmaya yardımcı olur

Demir eksikliği özellikle kış aylarında gerçekten büyük sorunlardan biridir ve yorgunluğun da başlıca sebebidir. Ispanak, lahana ve brokoli demir eksikliğini elbette tedavi etmez ancak demir seviyelerinizi bir nebze de olsa yükseltmenize, enerjinizi artırmanıza yardımcı olur.

Ciddi hastalıkların önüne geçebilir

Beslenme rutininize lif açısından zengin gıdaları dahil etmek kalp hastalığı, felç, tip-2 diyabet ve bağırsak kanseri riskinizi azaltabilir. Ayrıca kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi iyileştirebilir. Peki nedir bu sebzeler? Brüksel lahanası, havuç, brokoli, bal kabağı, ıspanak...

Cilt üzerindeki etkisi

Özellikle lahananın içeriğindeki aminoasitler ve vitaminler, cilde doğrudan etki eder ve cildin daha elastik görünmesine yardımcı olur. Özellikle kış aylarında kuruyan ve gerginleşen ciltleri yatıştırır, sağlıklı bir hava kazandırır.

Tüm bu faydaları görmek için pişirme tekniği önemli!

Sebzelerdeki tüm vitamin ve minerallerin korunabilmeleri için suya girmemeleri önemli. Emin olun buharda pişirerek de lezzet ve doku olarak aynı sonuca ulaşabilirsiniz.