Sporcular sadece protein ağırlıklı beslenmek zorunda değil!

protein ve yağlar
protein ve yağlar

Siz de spora gönül verenlerdenseniz bilirsiniz ki çoğu sporcunun öğünlerinin neredeyse tamamı proteinden oluşuyor! Peki protein, sporcular için tek gıda mı? Hayır tabii ki. Lokmacığınız bugün "spor yaparken hangi gıdalar yenmeli?" konusu üzerinde duracak. Eğer spor yapmayı sevenlerdenseniz bu yazı ilginizi çekecektir!

Günlük protein ihtiyacımız ne kadar?

Spor yapanlar genellikle protein alımlarına çok fazla odaklanıyor. Ancak protein kadar başka gıdalarında varlığını unutuyorlar. Peki sizce bir erkek ve kadının günlük alması gereken protein miktarı nedir? Hemen açıklayalım.

Ortalama 60 kg bir kadın için günlük alınması gereken protein miktarı 45 gram, ortalama 75 kg bir erkek için ise günlük alınması gereken protein miktarı 56 gram kadardır.

Ancak şunu unutmamak gerekir:

Egzersizlerin hacmi ve yoruculuğu arttıkça protein ihtiyacı da artar!

Uluslararası Spor Beslenme Derneği yani ISSN, yeni kas yapmak ve mevcut kas oranını korumak isteyen kişiler için vücut ağırlığının kilogramı başına günlük 1,4-2 g protein alımını öneriyor.

Spor sonrası proteinden başka ne tüketilebilir?

Proteine o kadar fazla odaklanıyoruz ki sağlıklı yağları unutuyoruz. Yağ, vücuda yakıt sağlar ve D vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin emilmesine yardımcı olur. Her gün tüketilmesi önerilen yağ miktarı, kişinin beslenme gereksinimlerine ve yaptığı antrenman durumuna göre değişir. Ancak şunu unutmayın;

Diyet yaparken kendinizi zeytinyağından mahrum etmek yapabileceğiniz en kötü şeydir.