Su mataranızı tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir!

Hangi su matarası daha sağlıklı?
Hangi su matarası daha sağlıklı?

Birçok kişi su içme alışkanlığı kazanmak ve suyu ölçülü tüketmek adına matara kullanmayı tercih ediyor. Peki hangi matara daha sağlıklı ve matara alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor hiç merak ettiniz mi? Lokmacığınız sizin için araştırdı, gelin hep birlikte inceleyim.

Kişiye göre su ihtiyacı farklılaşsa da hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu sıvı su. Bu sebeple birçoğumuz su içmeyi unutmamak ve daha fazla su tüketmek için yanımızda matara taşıyoruz. Peki taşıdığımız bu mataraların ne kadar sağlıklı olduğunu hiç düşündünüz mü? Yapılan araştırmalar plastik ve alüminyum mataraların sağlık açısından büyük tehlike içerdiği yönünde. Ayrıca sadece sağlık açısından değil çevreye verdiği zararı da düşününce plastik ve alüminyum matara kullanmak oldukça endişe verici. Peki “Lokmacığım nasıl bir matara kullanmalıyız?” diye soracak olursanız eğer devam edelim.

Plastik su şişeleri zamanla içme suyuna kimyasal maddeler bırakabilir, bu da sağlığımız için potansiyel bir tehlike. BPA içeren plastik su şişeleri, gelişim bozukluğundan obeziteye kadar birçok farklı soruna yol açıyor. Fakat yapılan araştırmalar, BPA içermeyen su mataralarının da sağlığı olumsuz etkilediği yönünde. Peki "BPA bulunup bulunmadığını nasıl anlayacağız?" derseniz mataranızın altında yazan sayılar size ipucu verebilir. Eğer su mataranızda 7 rakamı varsa bu ürünün geri dönüştürülemeyeceğine işarettir. Bu durumda sadece size değil çevreye de zararlı olan plastik su mataralarını, özellikle çocuklardan uzak tutmak gerekiyor.

Alüminyum mataralar da plastikten farklı değil!

‘’Plastik değil de alüminyum matara tercih etsek sorun olur mu?’’ diye soracak olursanız eğer, onlar da pek masum değil. Hafifliği ve farklı tasarımlarıyla büyük ilgi gören bu mataralar, suyla alüminyumun temas etmemesi için plastik bir malzeme ile kaplandığından dolayı zararlı. Zaten fazla beklediğinde de koku sorunu yaşatan bu mataralar, kullanış yönünden bizden tam not alamıyor.

Gelelim kullanılması gereken matara türlerine...

Sağlık açısından sorun yaşatmayan matara türleri arasında çelik ve cam geliyor. Her ne kadar sağlık açısından sorun teşkil etmese de bu iki matara türü de kullanım açısından zor. Özellikle çelik mataraların en büyük sorunu suya tat bırakması. Bu sebeple Lokmacığınızın ve uzmanların önerdiği en sağlıklı matara türü cam. Tabi, kırmamak için dikkatli kullanım gerektirse de hem suyun tadını bozmaması hem de son derece sağlıklı olması cam mataraları, favorilerimiz arasında olmasını sağlıyor.