Sürdürülebilir bir mutfak için 5 ipucu

Sürdürülebilir mutfak
Sürdürülebilir mutfak

Doğal kaynaklarımızın hızla tükendiği bu dönemde sürdürülebilir bir yaşam için yaptığımız en ufak değişikliğin faydası var. İsrafın en çok yapıldığı yer ise bizce mutfak! Peki mutfakta geri dönüşümü olmayan malzemeleri sürdürülebilir malzemeler ile nasıl değiştirebiliriz? Vazgeçemediğimiz bazı plastik ve geri dönüşümü olmayan o ürünlerin yerine sizlere harika alternatifler sunacağız!

Yağlı kağıt

Evet "kağıt" diyoruz ancak bu ürünler maalesef tam olarak kağıt değiller. Üstelik geri dönüşümü de neredeyse hiç yapılmıyor. Mutfakta sıklıkla kullandığımız yağlı kağıtların yerine sürekli kullanabileceğimiz geri dönüştürülmüş sağlıklı bir silikon kağıt alabilir ve uzunca yıllar kullanabiliriz. Biz bu şekilde yapıyoruz ve size de tavsiye ediyoruz.

Sebzeleri buzdolabına nasıl koyuyorsunuz?

Buzdolabına sebzeleri plastik ince poşetle koymak ömürlerini ciddi oranda azaltıyor. Kendinize marketteki sebzeleri koymak için bez keseler alırsanız bunlar hem ömürlük olacaktır hem plastik kullanımını buzdolabı için en aza indireceksiniz. Üstelik doğal pamuk keseler sebzeleriniz için organik bileşenlerden oluştuğu için onların nefes almalarını ve çok daha uzun süre bozulmadan durmalarını sağlayacaktır.

Çözünebilen maddelerle temizlik

Biliyoruz bazen yağ çözücüler çok kurtarıcı oluyor ancak mutfağınızı sık sık silerseniz inanın bu tür zararlı kimyasallara hiç gerek kalmıyor. Yağ çözücüler hem ciğerlerinize hem de karıştığı deniz sularına binbir türlü zarar veriyor. Biz güzel bir sprey şişesi edindik ve içerisine 3'te 1 oranında beyaz sirke, gerisini ise su ile doldurduk. Günlük tezgah, ocak ve fayans temizliği için çok faydasını gördük. Üstelik sirke tezgahları pırıl pırıl yapıyor.

Buzdolabında gıda muhafazası

Aldığımız plastik kapların ömrü malum! Üstelik içerisine koyduğumuz yiyeceklerin de kokusunu ve tadını bir miktar değiştiriyorlar. Cam kavanozlar plastiklere göre biraz daha pahalı evet ancak ömür boyu kullanabileceğiniz sağlıklı birer koruyucular aslında. Artan yemeklerinizi, buzdolabına veya kiler dolabına koyacağınız kuru yemişleri, meyveleri, aklınıza gelebilecek her şeyi camda saklamak hem doğa hem de sağlığımız için en doğrusu!

Bambu mutfak eşyaları

Bambu mutfak eşyalarını bir kullanmaya başlayınca bir daha bırakamıyorsunuz! Bambu, hem çevreyi hem de mutfağınızı hiç kirletmeyen harika bir doğal malzeme. Peki bambu neleri kullanabiliriz? Kek çırpma ve hamur yoğurma kapları, süzgeç, spatula ve maşa gibi mutfak gereçlerini bambu alırsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz. Üstelik görünüşleri de çok şık!

Bambu çay ve bitki çayı süzgeci
Bambu çay ve bitki çayı süzgeci