Uzak doğu mutfağını sevenler için sushi çeşitleri

Uzak doğu mutfağını sevenler için sushi çeşitleri
Uzak doğu mutfağını sevenler için sushi çeşitleri

Sushi denildiğinde büyük ihtimalle birçok insan "Ben almayayım Lokmacığım" diyecektir. Her ne kadar sevmeyeni olsa da seveninde çok olduğu sushi aslında birçok farklı çeşide sahip. Üstelik bilinenin aksine bazı sushiler vejetaryan bile olabiliyor. O zaman hadi gelin sushi çeşitlerine bir bakalım.

Maki

Sushi deyince hepimizin aklına maki geliyor ama aslında bu bir sushi türü. Dışında deniz yosunu bulunan bu sushi çeşidi, içerisinde avokado, pirinç, salatalık barındırıyor. Hasır bambunun üzerine konularak rulo haline getirilen maki, genellikle somonla yapılır.

Nigiri

Sadece elle şekillendirilen nigiri, dil balığı ve somonla hazırlanıyor. Dışında deniz yosunu olmadığı için birçok kişi tarafından tercih edilen bu sushi çeşidi, rulo bir görünüme sahip değildir.

Sashimi

Ne üstünde ne de altında pirinç olmayan sashimi, deniz mahsulü bir yiyecektir. Çiğ balıkların dilimlenerek servis edildiği bu sushi çeşidi, yanında birçok farklı garnitüre sahip. Bu yemeği sevenler bilir ki en çok soya sosu, wasabi veya gari ile güzel bir eşlikçidir.

Uramaki

Makiyi tersten hayal edin işte gözünüzde canlanan o görüntü uramaki. Bu sefer deniz yosunu makide olduğu gibi en dışta değil en iç kısımda. Balık yumurtası pirinç ve susamla kaplanan bu yiyecek en dış katmanında ise somon barındırarak rulo bir görünüm sunuyor.

British Columbia roll

"Ben çiğ balık yiyemem Lokmacığım" Diyorsanız o zaman sizin yemeniz gereken sushi çeşidi British Columbia roll. Somon balığının kızartılarak veya ızgara edilerek hazırlandığı bu sushi çeşidi, içerisinde salatalık ve tatlı aromalara sahip soslarla hazırlanıyor. Tabi isterseniz de balık yumurtası da ekleniyor.

Hosomaki

Sebze ve balıktan oluşan hosomaki, içerisinde genellikle havuç, salatalık ve ton balığı barındırıyor. Dışının deniz yosunuyla sarıldığı bu sushi türü, çapı dar olan rulolardan oluşuyor.

Temaki

Japonca 'te' el anlamına geliyor. Bu kelimeden türetilerek isimlendirilen temaki de elde yenilebilir olduğuna bir işaret. Külah halinde hazırlanan deniz yosununun içine pirinç ve sebzelerin yanında somon balığı da ekleniyor.

Gunkanmaki

Daha oval bir görünüm sunan gunkanmaki, içerisinde pirinç, balık ve balık yumurtası barındırıyor. Çiğ balık sevmeyenler için yemesi zor olan bu sushi çeşidi, Asyalılar tarafından çok seviliyor.