Süt yapan bitki çayları nelerdir? Anne sütünü artıran şifalı bitki çayları

anne bebek
anne bebek

Hamilelik haberini öğrenir öğrenmez her anne adayının ortak bir derdi oluşuverir: ‘Ya sütüm bebeğime yeterli gelmezse.’ Hatta bu durum öyle bir hal alır ki aylarca içinde bulunulan stres lohusalık döneminde annenin sütünün gelmemesine dahi sebep olabilir. Peki ya emziren anneler sütünü arttırmak için neler yapabilir? Süt yapan bitki çayları gerçekten işe yarar mı?

Bu sorunun cevabı elbette ki; evet. Süt yapan, süt arttırıcı bitki çayları lohusalık döneminde sütü gelmeyen her annenin imdadına yetişerek hem bebeğin hem annenin yardımına koşar. Tabii ki sadece bitki çayları değil. Lohusalık döneminde emziren annelerin sütünün yeterli miktarda gelmesi için beslenmelerine de oldukça dikkat etmeleri gerekir.

Öyle ki sebze-meyve ve et ağırlıklı beslenmek annenin hem hamilelik süresince aldığı kiloları sağlıklı bir şekilde vermesine hem de sütünün kalitesinin artmasına sebep olur. Kısacası emziren annelerin düzenli ve sağlıklı beslenme rutinini rezene, papatya, ısırgan vb. süt yapan bitki çaylarıyla desteklemesi oldukça rahat bir emzirme dönemi geçirmesini sağlar.

Rezene çayı

Rezene çayı
Rezene çayı

Listemize en bilindik lakin en etkili süt arttırıcı bitki çaylarından biriyle başlayalım istedik ve ilk sıraya rezene çayını yerleştirdik. Lohusalık döneminde her annenin mutfağından asla eksik olmaması gereken rezene çayı hem süt arttırıcı hem de stres azaltıcı bir etki sağlayarak uykusuz gecelerin de çözümü olabilir.

Melisa çayı

Melisa çayı
Melisa çayı

Yeni doğum yapan annelerin ‘ya sütüm gelmezse’ gerginliğinden söz etmiştik. Peki ya çözümünden? İşte annelerin stresle vedalaşmasına ve sütünün artmasına yardımcı olacak o mucize iksir: Melisa çayı. Melisa çayını sabah aç karnına ve gece yatmadan önce tüketmek rahat bir lohusalık dönemi geçirmenizi sağlayacak.

Papatya çayı

Papatya çayı
Papatya çayı

Bundan sonra kuruyan papatyaları çöpe atmamamız gerektiği konusunda bilinçlenmenin tam vakti. Papatya çayının süt hormanlarını çalıştırarak, emziren annelerin lohusalık döneminde yaşadıkları mental sorunlara da çok iyi geldiğini bilmeyenimiz yoktur. Tam da bu sebeple kuruyan papatyaları demleme vakti…

Anason çayı

Anason çayı
Anason çayı

Emziren annelerin en büyük sorunlarından bir diğeri de emzirdikleri dönemlerde bebeklerinde oluşan gaz sancıları sebebiyle geçen uykusuz geceler… İşte bu derdin devasını ararken de hem süt arttırıcı hem de uykusuzluğu giderici etkisiyle sahne; anason çayının. Öyle ki annelerin yediği içtiği şeyler emzirme dönemi boyunca anne sütü aracılığıyla bebekleri de etkilediğinden anason çayıyla gaz sancılarına ve uykusuz gecelere veda vakti.

Fesleğen çayı

Fesleğen çayı
Fesleğen çayı

Mis gibi kokusuyla salatalarımızdan, soslarımızdan eksik olmayan fesleğeni daha önce çay olarak tüketmeyi denemiş miydiniz? Bu soruya cevabınız hayır ise sizi şöyle alalım. Lohusalık döneminde emziren annelerin mide yanması ve gaz sancısı problemlerine şifa olan fesleğen çayı eşsiz de bir süt arttırıcı.

Kuşburnu çayı

Kuşburnu çayı
Kuşburnu çayı

Yeni doğum yapmış bir annenin elbette güçlü bir bağışıklık sistemine de ihtiyacı olduğunun altını çizelim. Uzun ve yorgun gecelerin ardından stres ve yorgunluğa bağlı olarak azalan yalnızca süt değil. Yeni doğum yapmış annelerin bağışıklık direnci de epey azalan şeylerden biri. Lakin kuşburnu çayı varken bu çok da büyük bir sorun değil. Güçlü bir bağışıklık ve ideal bir süt verimi için kuşburnu çayı lohusaların gizli kahramanı.

Hibiskus çayı

Hibiskus çayı
Hibiskus çayı

Daha önce adını mutlak suretle duymuş olabileceğiniz lakin tüketip tüketmediğiniz konusunda pek de emin olamadığımız bir öneriyle sizlerleyiz: Hibiskus çayı. Süt hormanlarını destekleyen ve emziren annelerin sütünü arttıran hibiskus çayı lezzetli aromasıyla emzirme döneminden sonra da vazgeçemeyeceğiniz bir bitki çayı olabilir.

Kimyon çayı

Kimyon çayı
Kimyon çayı

Gaz sancılarının bir numaraları çözümü kimyon çayıyla tanışma vakti. Yemeklerimizde çok severek kullandığımız baharatlardan biri olan kimyonu bir de demleyerek tüketmeye ne dersiniz? Yeni doğan bebeklerin gaz sancılarını savuşturan, annelerin süt kalitesini arttıran kimyon çayı lohusalık döneminde her annenin mutlaka tüketmesi gereken bitki çaylarının başında yer alıyor.

Ahududu çayı

Ahududu çayı
Ahududu çayı

‘’Bitki çaylarını pek sevmem ama meyve çaylarıyla aram çok iyidir.’’ diyen anne adaylarını da elbette unutmadık. Onlar için de aromasıyla akılları başından alan, emzirme döneminin sonunda da vazgeçilmesi mümkün olmayan bir çay önerimiz var: Ahududu çayı. Süt üretimi için gerekli hormonların salgılanmasını sağlayan ahududu çayı meyve çayı sever annelerin favorisi olacak.