Su şişelerinde neden son kullanma tarihi var?

Su şişelerinde neden son kullanma tarihi var?
Su şişelerinde neden son kullanma tarihi var?

Günlük yaşamımızın bir parçası olan su, hayati bir öneme sahip olduğu için taze ve güvenilir bir kaynaktan olması bizim için çok önemli. Bu sebeple özellikle büyük şehirlerde herkes şişe su tercih ediyor. Bu tercihle beraber akıllara tek bir soru geliyor. O da şişelerde bulunan son kullanma tarihlerinin suyun raf ömrünü mü gösterdiği. Hadi bu konuya bir açıklık getirelim.

Alışveriş yaparken aldıkları ürünlerin son kullanma tarihine bakanlar bilir ki su şişelerinde de tıpkı diğer ürünlerde olduğu gibi bir son kullanma tarihi vardır. Hatta sadece son tüketim tarihi olarak değil 'en iyi tüketim tarihi' olarak da basılan bu tarihler aslında suyun ömrünü değil şişenin ömrünü vurguluyor. Yapılan çalışmalar suyun son kullanma tarihi olmadığını ancak suyun hangi kapta nasıl muhafaza edildiğine bağlı olarak içilebilir veya içilemez olarak sınıflandırılabileceğini vurguluyor.

Genellikle pet şişelerde depolanan sularda, bekleme koşulu veya süresine göre kalitesinde düşme görülebiliyor. Zamanla plastik şişede bulunan zararlı kimyasallar bu koşula bağlı olarak suya karışıyor ve suyun ph dengesini, tadını değiştiriyor. Ph seviyesi bozulan su, vücudumuz için yarardan çok zarar sağladığı için uzmanlar bu bozulma süresini hesaplayarak şişelerin kullanım ömrünü ürünün üzerine basıyor. Yani kısacası suyun bir ömrü yok ama o suyu elde etmemizi sağlayan pet şişelerin bir ömrü var. Bu sebeple su alırken tarihine dikkat etmeli veya direkt cam şişe tercih etmeniz gerekiyor.