Tahmin edilenden daha fazla: Bağışıklık sistemini zayıflatan yiyecekler

Bağışıklık sistemini zayıflatan yiyecekler
Bağışıklık sistemini zayıflatan yiyecekler

Uzmanlar ‘patojenler vücudunuza girerse, bağışıklık sistemi onunla savaşmak için beyaz kan hücreleri gönderir ve tehdit ortadan kalkana kadar durmaz’ diyor. Eğer bağışıklığınız zayıfsa veya bir şekilde risk altındaysa, bağışıklık sistemi işini yapmakta zorlanır ve grip, soğuk algınlığı ya da diğer kış hastalıkları için uygun kapı aralığı bulunmuş olur. Biz de bu rehberimizde bağışıklık sistemine zarar veren yiyecekleri temel alıyoruz.

Bağışıklık sistemine iyi bakmak artık her zamankinden daha önemli. Portakal veya brokoli gibi bağışıklığı artıran yiyeceklerin bola tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca buna ek olarak elbette tam tersi etki yapacak olan yiyeceklerden de uzak durmak şart. Pandemi sürecinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek de iyi hissederek hastalıklardan korunmak için büyük önem taşıyor. Yani aslında el yıkama, sosyal mesafeye dikkat etme, maske takma ve benzeri kurallara ek olarak beslenmeye ve uykuya da özen göstermek gerekiyor.

Beyaz ekmek

Uzmanlar, beyaz undan yapılan beyaz ekmek, kurabiye, kek ve yüksek kalorili hemen her şeyin kilo alımına ve obeziteye katkı sağlayabileceğini hemen her fırsatta söylüyor. Bağışıklık sistemi iltihaplanmayı önlemeye ve iyileştirmeye çalışırken aslında bu tip besinler bağışıklık sisteminin tam anlamıyla çalışmasının önüne geçiyor.

Şeker

Şekerin sağlıklı olmadığı bir sır değil. Hatta bağışıklık sistemi için şekerden daha kötü bir şey yok. Beslenme uzmanları, 'şeker bağlı sisteminizi hem kısa hem de uzun vadede mahvediyor’ şeklinde açıklamalar yapıyor. Şeker tüketmenin hücrelerinizin yabancı bakterilere saldırma yeteneğini engelleyebileceğini öne süren çeşitli araştırmalar da var. Bu etki, şeker yedikten sonra hızla ortaya çıkıyor ve daha sonra birkaç saat sürüyor. Günde birkaç kez şekerli yiyecekler yerseniz bağışıklık sisteminizi neredeyse sürekli olarak depresif durumda tutarsınız. Yani aslında uzmanların görüşü bu yönde.

Kuru üzüm

Uzmanlar, kuru üzümün diğer kuru meyvelerdeki gibi doğal şeker seviyesini artırabileceği yönünde uyarılar yapıyor. Yani kararında tüketmek konusunda daha titiz olmak gerekiyor.

Meyve suyu

Meyve suyu, ilave şekerin başka bir suçlusu olarak görülüyor. Gazoz, meyve suları, şekerli çaylar ya da enerji içecekleri diyabet riski, vücut ağırlığı ve obezite üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmakla kanser riskini de tetikliyor.

Olgunlaşmamış muzlar

Meyvelerdeki doğal şekerler bile bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Özellikle de söz konusu olgunlaşmamış meyveler olduğunda bunun etkisi daha da artıyor.

Soda

Tüm şeker türleri bağışıklık sistemi için bir sorun oluştururken soda belki de en suçlusu olarak görülüyor. Uzmanlar, gazlı içeceklerin genellikle fosfor içerdiğini ve bunun da hücrelerden böbrekler yoluyla kalsiyum tükenmesine yol açabileceğini ekliyor.

Patates cipsi

Patates cipsi de bağışıklık sistemi için bir kabus. Sadece bitkisel yağda kızartılmakla kalmıyor aynı zamanda yüksek toz oranından dolayı da önerilmiyor. Tüm bunlar bir araya gelince bağışıklık sisteminin zayıflamasında büyük rol oynuyor.

Paketlenmiş çerezler

Kahvaltılık gevrekler gibi, paketlenmiş kurabiyeler ve kekler de bol miktarda ilave şeker içerir ve çözünür lif içermez. Araştırmalar, daha yüksek diyet lifi alımının virüslere karşı koruma da dahil olmak üzere daha sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu desteklediğini gösteriyor.

Kırmızı et

Bazı uzmanlara göre kırmızı et gibi yüksek asitli yiyecekler de bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Çok fazla asitli gıda tükettiğinizde vücudunuzun genel pH yükü asidik hale gelir ve bu da bağışıklık sistemine zarar verir.

Kahve

İçerdiği yüksek şeker miktarı nedeniyle birçok kahve çeşidi konusunda da hassas davranmak gerekebiliyor.

Evet; genel hatlarıyla bağışıklık sistemini zayıflatan besinler ya da gıdalar bu şekilde. Fakat aslında liste Çin tuzundan tutun makarnaya ve hatta işlenmiş dondurmaya kadar uzayıp gidiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu aslında bahsedilen gıdaların çok fazla tüketilmemesi gerçeği. Aksi takdirde bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor.