Tam kıvamında yoğurt için dikkat edilmesi gereken 7 püf nokta

Tam kıvamında yoğurt için dikkat edilmesi gereken 7 püf nokta
Tam kıvamında yoğurt için dikkat edilmesi gereken 7 püf nokta

Hazır aldığımız yoğurtlar maalesef içerisinde birçok farklı katkı maddesi barındırdığı için faydadan çok zarar sunuyor. Bu sebeple evde yoğurt yapmak her ne kadar zor olsa da sağlık açısından önem verilmesi gereken bir detay. " Peki Lokmacığım yoğurdu hazır gibi nasıl yapacağınız?" Diyorsanız hadi gelin birlikte yoğurt yapmanın püf noktalarına bakalım.

Evde yapılan yoğurdun kıvamını ve lezzetini tutturmak zor olsa da sağlık açısından bakıldığında tüm bu uğraşlara değiyor. Püf noktalarına dikkat ederek yaptığınızda "Aslında ne kadar da kolaymış" diyeceğinize eminiz. Bundan dolayı kolayca yoğurt mayalayabilin diye sizin için tüm püf noktaları derledik.

Açık süt kullanmaya özen gösterin

Hijyenine güvendiğiniz bir yerden alacağınız çiğ süt, pastörize süte oranla daha lezzetli olacaktır. Sadece lezzet açısından değil fayda açısından da çiğ süt kullanmanız daha iyi. Ancak taze ve hijyenik çiğ süt bulamayanlar cam şişelerde satılan pastörize günlük sütleri de tercih edebilir.

Sütü iyice kaynatın

Yoğurt mayalamadan önce sütü yeteri kadar kaynatmış olmanız oldukça önemli bir detay. Çelik bir tencerede orta ateşe koyduğunuz sütün kaynadıktan sonra hemen almayın ve en az 10-15 dakika boyunca kaynamasına müsaade edin.

Sütün ılımasını bekleyin

Yeteri kadar kaynattığınız sütün içine mayanızı hemen atarsanız yoğurt olmayacaktır. Bundan dolayı kaynattığınız sütün ılımasına yani 40-45 derece aralığında bir ısıya kavuşmasına müsaade etmelisiniz. "Peki Lokmacığım bu sıcaklığı nasıl anlayacağız?" Diye soruyorsanız eğer cevaplayalım: Serçe parmağınızı sütün içine batırdığınızda eliniz yanmıyorsa mayalama zamanı gelmiş demektir.

Hazır yoğurdu maya olarak kullanmayın

Eğer yoğurdunuzun doğal olmasını istiyorsanız mayanızın hazır yoğurt olmamasına dikkat etmelisiniz. Çevrenizde kendi yoğurdunu yapan birileri varsa bir kaşık rica edebilirsiniz. Maya olarak kullandığınız yoğurdun tadı ekşi ise kesme şeker kullanarak ekşi tattan kurtarabilirsiniz.

Sütünüzün litresine göre maya miktarını ayarlayın

Evde yoğurt yapmanın püf noktalarından biri maya miktarını iyi ayarlamaktır. "Peki Lokmacığım kaç litre süte ne kadar maya eklenmeli?" Diye merak ediyorsanız açıklayalım: 1 litre sütten yoğurt yapacaksanız eğer 1 yemek kaşığı maya sizin için yeterli olacaktır. Ancak 5 litre sütten yoğurt yapacaksanız 1 kaşık maya yeterli gelmeyeceği için küçük 1 kase maya eklemelisiniz.

Mayanızı karıştırarak eklememeye önem gösterin

Yoğurdunuzun bol kaymaklı olmasını istiyorsanız sütün üzerinde yer alan kaymağı hiç bozmadan bir kenardan mayayı eklemeye özen göstermelisiniz. Eklediğiniz mayayı uzun bir kaşıkla üst tabakaya zarar vermeden karıştırırsanız daha kaymaklı bir yoğurt elde etmiş olacaksınız.

Mayaladıktan sonra kıpırdatmamaya özen gösterin

Mayalama işlemini yaptıktan sonra 4 saat boyunca tencerenizi oynatmamaya özen göstermelisiniz. 4 saat sonunda çok sallamadan buzdolabına yerleştirip bir gün boyunca hiç kullanmadan iyice katılaşmasını beklemelisiniz. Bu işlemlerin hepsine dikkat ettiğiniz takdirde yoğurdunuzun tam kıvamında olmaması imkansız.