Tarhun otu nedir? Tarhun otunun faydaları nelerdir?

tarhun
tarhun

Türk mutfağında kendine pek fazla yer bulamasa da tarhun, oldukça sevilen bir ot ve baharat olarak dünya mutfağında sıklıkla kullanılır. Üstüne üstlük keskin kokusu ve çarpıcı aromasıyla özellikle de Fransız mutfağında oldukça sevilen tarhun otunun faydaları nelerdir? Diye soracak olursanız da alacağınız cevaplar sizi bir hayli şaşırtacak…

Mutfaklarda alışılagelmiş alışkanlıklarımızı yıkıp farklı tatlara, aromalara, baharatlara, tariflere yer vermeyi ne denli sevdiğimizi bilen Lokma okurlarını bu kez de pek kullanmadığımız baharatlar arasında yer alan tarhun otu ile tanıştırıp mutfaklarda yeni bir soluk alma vaktimiz geldi de geçiyor bile.

Ülkemizde ejder otu, dargun ve yeşil altın olarak da bilinen tarhun otu; özellikle Fransız mutfağında olsa da tüm dünyada oldukça aranılan ve sevilen bir baharat türü. Peki bizim mutfağımızda bir türlü hak ettiği o değeri göremeyen tarhun otunu daha yakından tanımaya var mısınız?

Tarhun nedir?

Papatyagiller familyasının keskin lakin son derece hoş kokulu bir üyesi olan tarhun; İnce bir gövde üzerinde bulunan dar uzun, hafifçe sarkık ve parlak yeşil yaprakları sayesinde. birçok yeşillik çeşidinden kolayca ayırt edilebiliyor. Tarhun otu, bu dar uzun yapraklarının altında bulunan yağ bezelerinden biberimsi acı bir tadı olan fakat güzel hoş bir koku yayar. Ülkemizde yeşil altın, dargun ya da ejder otu gibi isimlerle de anılan tarhun otunun anavatanı ise Sibirya. Lakin tarhun otu epey değerli bir baharat olduğundan ötürü son zamanlarda dünyanın birçok ülkesinde yetiştiriciliğine başlanmış durumda. Tarhun otu ülkemizde ise en çok Bayburt ve civarında, Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yetiştirilir durumda. Yaprakları taze ve kuru olmak üzere iki türlü de kullanabilen tarhun otu, kullanıldığı yemeklere kattığı aroma sebebiyle de oldukça sevilen bir baharat çeşidi olarak bilenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Tarhun otunun faydaları nelerdir?

Sindirim sistemini korur!

Sindirim sistemini kontrol ederek salgılanmayı hızlandırır ve tüketilen besinlerin hızla sindirilmesini sağlar. Sindirim sistemini düzenlediğinden ötürü sindirim problemlerinden ileri gelen mide ve bağırsak ağrılarını da giderir.

İştah açar!

‘Bir türlü kilo alamıyorum’ diyen herkesi tarhun otuyla tanıştırma vakti. Tarhun otu, iştah kaybının önüne geçerek iştahınızı açar. Kısacası tarhun otu kilo almaya karar verenler için doğadaki en doğal yardımcılardan biridir.

Göz sağlığını korur!

Göz sağlığımızı koruyan besinler denince akla her daim ilk olarak havuç gelir. Peki ya göz sağlığımız için havuç kadar etkili diğer besinler nelerdir? İşte bu sorunun cevabını arıyorsanız tarhun otu sizler için doğru cevap. İçerisindeki yoğun A vitamini miktarı ile görme keskinliğini arttıran ve göz sağlığımızı koruyan tarhun otu ileriki yaşlarda oluşabilecek görme bozukluklarını engeller.

Ödem söktürür!

Doğadaki en etkili detoks malzemelerinden biri olan tarhun, vücuttaki tüm ödemi atmakta son derece etkilidir. Toksinler, vücut iltihabı gibi birçok alanda işinize yarayabilecek tarhunu mutlaka çay olarak da tüketmenizi öneririz.

Gaz sıkışmasına iyi gelir!

Özellikle yemeklerden sonra sindirim sistemindeki sorunlar sebebiyle oluşan gaz sıkışması problemleriyle oldukça etkili şekilde mücadele eden tarhun otu, hazmı kolaylaştırarak şişkinliği de engeller.

Ağız kokusunu engeller!

Nane, fesleğen, reyhan… Diğer tüm hoş kokulu yeşillikler gibi tarhun otu da ağız kokusunu engeller. Çay olarak tüketildiğinde ağız içi enfeksiyonları gideren tarhun otu diş yüzeyindeki lekeleri gidererek diş beyazlatma konusunda da etkilidir.

Kalp sağlığını korur!

Tarhun otu, vücudumuzdaki en önemli organlarımızdan biri olan kalbimizi büyük ölçüde korur. Öyle ki tarhun; böbreklerin, kalbin ve karaciğerin düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan yüksek miktarda potasyuma sahiptir. Aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklere de sahip olan tarhun otu, kalp damarlarını da koruyarak oluşabilecek kalp rahatsızlıklarına karşı set çeker.