Tatlıdan sonra su içmeyin!

​Tatlıdan sonra su içmeyin!
​Tatlıdan sonra su içmeyin!

"Ye yağlıyı iç suyu donarsa donsun, ye tatlıyı içme suyu yanarsa yansın." Atasözümüze de konu olan tatlı yedikten sonra içilen suyun zararlı olduğunu geçmişten beri biliyoruz. Peki tatlı bir şeyler yedikten sonra neden su içilmez ve zararları neler? Merak ediyorsanız gelin açıklayalım.

Tatlı yedikten sonra oluşan su içme isteğine büyüklerimiz hep karşı çıkmış hatta atasözlerinde bile yer vermiştir. Ancak günümüzde çoğumuzun dikkat etmediği bu detay sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Öyle ki yapılan araştırmalar yağlı yiyecekler ardından içilen suyun yemekte bulunan yağı dondurduğu ve bu sayede emilimi yavaşlatarak fazla yağ yapımına sebep olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın devamında ise tatlı yedikten sonra içilen suyun şekeri eriterek emilimi kolaylaştırdığı ve buna bağlı olarak zaman içerisinde karaciğer tarafından yağa dönüştürüldüğü görülmüş. Özellikle metobolizması yavaş kişilerde tatlıdan sonra içilen suyun daha hızlı kilo aldırma olasılığı yüksek.

Tatlıdan sonra içilen suyun bir başka zararı ise vücutta ani şeker yükselmesine sebep olması. "Peki Lokmacığım su içmek zararlı da tatlıyla beraber çay ve kahve içmek zararsız mı?" Diye merak ettiyseniz açıklayalım: Doktorlara göre tatlı yanında içilen çay ve suyun hiçbir zararı yok. Ancak yapılan araştırmalar tatlı yedikten sonra özellik de şerbetli tatlılardan sonra yarım fincan kadar içilen sütün faydalı olduğu yönünde.