Tava çeşitleri: Hangi tava ne için kullanılır?

tava çeşitleri
tava çeşitleri

Mutfağınızdabir düzinetavanız var fakat hangisiyle ne pişireceksiniz kafanız allakbullak... İşte tam burada Lokmacığınız imdadınıza yetişiyor!Bu yazımızda tavaların kullanım alanları, malzeme özellikleri,pişirme stilleri ve diğer tümmerak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Haydi yazımıza geçelim!

Mutfaklarımızda hemen her şeyi pişirmek için kullandığımız malzemelerin başında şüphesiz tavalarımız geliyor. Peki bir tavuk soteleyeceksek veya ızgara et yapacaksak hangi tavayı tercih etmemiz gerekiyor? Kullandığımız tava yapacağımız yemeğin lezzetini etkiliyor olabilir mi? Cevap verelim: "Evet!"

İşte tam da bu sebeple bir yemeğin yapımına başlamadan önce kullanacağımız tavamızı, tenceremizi doğru seçmek son derece önemli.

Birden fazla tava çeşidi içinde hangi tava ne için kullanılır? Sorusunun cevabını bulmak Lokmacığınız sayesinde artık son derece basit.

Düz Tava

İsmini taban şeklinden alan bu tava çeşidi aslında mutfağımızın demirbaşlarından biri. Birçok şey pişirirken kullanabileceğimiz düz tavayı sizler ister granit, ister döküm, isterseniz de çelik olarak tercih edebilirsiniz. Düz tava özellikle de makarna sosları, diğer tüm soslar ve sote yemeklerinin yapım aşamasında oldukça işinizi görecektir. Eğer elinizde yoksa, mutfak için alınacaklar listenizin ilk sırasında yer alması gerektiğini düşünüyoruz!

Düz tava
Düz tava

Sahan

Hepimizin bildiği gibi pazar kahvaltılarında sofranın tam ortasına yerleşen bir yıldızdır o! Sahanların günümüzde her türlü gereç ile yapılmış olanı var fakat bize sorarsanız bakır sahan, hem otantik görünüşü hem de ısıyı iyi iletip hızlı pişirmesi bakımından bir adım öne geçiyor. Sofrada kimseyi bekletmeyelim değil mi!

Izgara tavası

Izgara bir et pişiriyorsunuz fakat suyunu salıyor veya eşit pişmiyor mu? Çözümü bizde! "Izgara tavası alırken herhangi bir malzeme ile üretilmiş olanı tercih edebilirsiniz." diyemiyoruz ne yazık ki. Çünkü bu tavalarda yaptığımız etin suyunun içinde kalmasını, eşit pişmesini ve etin iyi mühürlenmesini istiyoruz. o hâlde size önerebileceğimiz tek ızgara tavası döküm malzeme ile üretilmiş ızgara tavaları oluyor. Döküm ızgara tavaları aldığı ısıyı tavanın yüzeyine çok eşit bir biçimde yayıp yapacağınız yemeğin her yerinin eşit oranlarda pişmesini sağlıyor! Isısını içine hapsedip çok geç soğuduğundan dolayı da et iyi mühürleniyor ve asla suyunu salmıyor. Bizim tercihimiz yıllara meydan okuyan dayanıklılığı ile dökümden yana!

Kızartma tavası / tenceresi

Birçoğumuz artık evlerimizde sağlıklı şekilde pişirilmiş yemekler tüketmeye çalışıyoruz. Fakat öyle anlar geliyor ki kırk yılda bir de olsa bir patates kızartması yapmak veya karnıyarığı kızartarak yapmak istiyoruz. Tüm bunları yaparken bir yandan da mutfağımız batmasın istiyoruz. Bu sebeple sizlere kızartma yaparken önerebileceğimiz bir tava ve bir de tava aparatı olacak. Kızartma yapacağımız tavayı alırken dikkat etmemiz gereken üç unsur var: Derin olması, içerisinde süzgeç bulundurması, ısıyı iyi ileten bir madde ile yapılmış olması.

Krep tavası

Bunlar, içerisinde krep veya pancake yapabileceğiniz, incecik ve yapışmaz tavalar grubunda yerini alıyor. Bu tavaları alırken hafifliğine de dikkat etmeniz çok önemli. Krepleri havada çevirirken kollarımızın ağrımasını istemeyiz değil mi?

Balık tavası

Balık tavası deyip geçmemek lazım. Millet olarak yemeyi sevdiğimiz için bu tavaya bakınca eminim sizlerin de aklına içerisinde yapılacak farklı farklı tarifler geliyordur. Lokmacığınızın aklına hemen tava böreği geldi! Bu tavanın içinde inci gibi dizilmiş hamsiler yapmanın haricinde basit börek tariflerinizi de kolayca yapabilirsiniz!

Wok tava

Uzak Doğu yemekleri ile ilgilenenler el kaldırsın! Bu tava özel olarak onlar için geliştirildi. "Peki Lokmacım bu tavayı diğerlerinden ayıran nedir?" diye soracak olursanız şöyle sıralayabiliriz: Harlı ateşlerde yapılan Uzak Doğu yemeklerinde tavanın dibinin tutmasını engelleyen özel yuvarlak bir yapıya sahip. Oldukça derin olduğundan dolayı da ısıyı tam merkezde topluyor ve bu da sebzelerde "al dente" dediğimiz pişirme kıvamını yakalamamızda bizlere yardımcı oluyor. Wok tava alırken ise titanyum kaplama ya da çelikten yapılmış olanları tercih edebilirsiniz.