Tayland sokak lezzetleri

Tayland sokakları
Tayland sokakları

Lokmacığınız bugün sokak yemeklerinin belki de en ünlü olduğu merkezlerden birinde; Tayland’ın ‘Bangkok’ sokaklarında! Özellikle geceleri dopdolu olan Bangkok sokaklarında her köşede bir sokak yemeği yapılıp taze taze satılıyor. Daha önce Tayland'da sokak yemeği yiyenlerin de yorumlarını bekliyoruz!

Sokak yemeğinin insanları birbirine bağlayan bir kültür aracı olduğu Tayland’da, insanlar bu yeme içme yerlerine ortamın şıklığı için gelmiyor. Aslında tek amaçları iyi bir yemek yiyebilmek.

Bu ülkedeki sokak yemeklerinin geçmişi, nehirlerde ve kanallarda yemek satan kayıklara dayanıyor. Kral V. Rama’nın 20. yüzyılda karada da yemek tezgahlarının kuruluşuna izin vermesinden bu yana sokaklar bu yemek yerleriyle dolup taşıyor.

Jai Fai

Bangkok sokaklarında biri var ki diğer tüm sokak şeflerinden farklı. Dünyanın en meşhur sokak şefi olarak tanınan ‘michelin yıldızlı ve 73 yaşında’ olan Jai Fai!

Jai Fai.
Jai Fai.

Jai Fai, geleneksel Tayland yemeklerini yorumlayarak bambaşka gurme lezzetler sunuyor ve her gün kapısında metrelerce sıra oluyor.

Gelelim Tayland’ın en meşhur sokak yemeklerine!

Tom Yum

Genelde tavuk veya karidesle pişirilen bu yemek Tayland yemeklerinin en ünlüsü. ‘Tom’ kaynama sürecini ifade ederken ‘yum’ karışık anlamına geliyor. Özellikle suyunun çok lezzetli olduğu bilinen bu yemeği Tayland sokaklarında her yerde bulabilirsiniz!

Pad Kee Mao

Kim der buna "sokak lezzeti" diye! Kızartılarak yapılan bu yemekte tatlı ve acı lezzetler bir arada. Ayrıca soya, balık ve istiridye sosları da yer alıyor.

Curry

Bu, genellikle pilavla birlikte yenen sulu bir yemektir. Tavuk, soğan, sarımsak ve kırmızı köri ezmesinden oluşuyor. Yoğun bir lezzete sahip olduğu için genelde pilavla dengeliyorlar.

Pad Thai

Her Asya ülkesinin bir noodle yapış şekli vardır! Pad thai de Tayland’a özel ve içinde hint hurması, yer fıstığı, lime ve tofu bulunan hem hafif hem de doyurucu bir yemek.

Kluay Tod

Son lezzetimiz ‘kızarmış muz’. Bu atıştırmalığı yaparken kullandıkları muz elbette günlük hayatta yediklerimizden çok farklı. Genelde pirinç unu, soda ve şekere bulanan muzlar hindistan cevizi ya da susamla birlikte kızartılıyor.