Tek bir malzemeyle sebzelerini diri tutun!

Tek bir malzemeyle sebzelerini diri tutun!
Tek bir malzemeyle sebzelerini diri tutun!

Herhangi bir yemeği hazırlamanın en kolay yöntemlerinden biri olmasının yanı sıra sebzeleri haşlamak, birçok besin değerini de içinde tutarak sağlıklı bir öğün hazırlamanıza yardımcı olur. Ancak hafta boyunca yemek pişirirken sebzeleri taze tutmak oldukça zor olabilir. Özellikle, yeşilliklerle çalışırken çok uzun süre pişirmek kahverengimsi bir renkle karşılaşmanıza sebep olabilir. Peki haşlama yönteminin tek dezavantajını nasıl çözeceksiniz? Her şeyi canlı ve renkli tutmak için ihtiyacınız olan tek şey: bir tutam karbonat!

İÇİNDEKİLER

Karbonatın bu sebzelerin rengini nasıl koruduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Cevabı klorofilde yatıyor. Klorofil, sebzelerin canlı ve yeşil rengini oluşturan elementtir ve asidik bir ortamda (kaynayan bir tencere su gibi) hidrojen, klorofilin çekirdeğindeki magnezyumun yerini alır.

Bu, magnezyumun klorofilden çıkarılmasına yol açarak donuk ve solgun renkli bir sebzeyle karşılaşmanıza neden olur. Karbonat ise kaynar suyun asitliğini azaltan bir madde görevi gördüğü için matlaştırma sürecini yavaşlatır. Yeşil sebzelerin klorofil içeriği yüksektir bu yüzden kolayca kahverengileşme eğilimindedirler.

Bu yüzden bu yöntemin yalnızca brokoli, brüksel lahanası, marul, enginar ve kereviz sapı gibi yeşil sebzeler için geçerli olduğu akılda tutulması gereken bir husustur. Bu kolay ve etkili yolu uygulamak için her bir su dolu tencere için yalnızca bir tutam ya da çeyrek çay kaşığı karbonat ekleyin. Sebzelerinize acı bir tat verme riskinden kaçınmak için aşırı kullanmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, sağlık sorunları ya da başka nedenlerden ötürü düşük sodyumlu bir diyet uyguluyorsanız bu yöntemi kullanmanızın doğru olmayacağını da belirtmemiz gerekir.