Tek çeşit beslenmek mümkün mü?

​Tek çeşit beslenmek mümkün mü?
​Tek çeşit beslenmek mümkün mü?

Gün içerisinde birçok farklı yiyecek tüketiyoruz hatta uzmanlar da bu konuya dikkat çekerek çok çeşitli beslenmenin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Uzmanlara göre çok çeşitli beslenmek de yetmiyor ölçülü bir çeşitliliğe vurgu yapıyorlar. Peki hayatımız boyunca neden çok çeşitli beslenmemiz gerekiyor? İnsanoğlu tek çeşit beslenemez mi? Hadi gelin bakalım.

Sağlıklı bir vücut için yediklerimize dikkat etmemiz çok önemli. Bunu tıpkı arabanıza aldığınız benzinin kalitesi gibi düşünebilirsiniz. Çünkü vücudumuzun da enerjik olması için yiyeceklere ihtiyacı var. Bu sebeple uzmanlar, sağlıklı bir beslenme tanımı yaptıklarında hep çok çeşitli beslenmeden söz ediyor. Zaten yapılan araştırmalar da insan vücudunun tek çeşit beslenmeye uygun olmadığını gösteriyor.

Örneğin her gün sabah kahvaltısında aynı sayıda haşlanmış yumurta yenildiği zaman belli bir yıl sonra yumurtaya karşı vücudun intoleransı artıyor ve alerji gibi problemler ortaya çıkıyor. Bu sebeple her gün aynı ürünü yeseniz bile farklı pişirme teknikleri ve yan malzemelerle ürünü çeşitlendirmeniz gerekiyor. Bunun altında yatan sebep ise her yiyecekte aynı vitamin, mineral, yağ ve proteinin olmaması. Bu sebeple vücudumuzun ihtiyaç duyduğu değerleri karşılamamız için mecburen çeşitli beslenmemiz gerekiyor.

Bu konu üzerinde Kanada'da yapılan bir araştırmada bir hafta boyunca insanların tavşan eti yemesi isteniyor. Bir hafta sonunda yağsız tavşan eti yiyen insanlarda halsizlik, mide problemleri ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Her ne kadar tavşan eti protein açısından zengin olsa da yağ, mineral ve vitamin bakımından vücudun gereksinimini karşılayamadığı için insan bedeni tepki veriyor. Öyle ki uzmanlar araştırmaya biraz da devam edilse insanların yetersiz beslenmeden dolayı ölebileceklerine vurgu yapıyor.

Bu konuya başka bir boyuttan bakarsak eğer besinler tek başlarına istenilen işlevi göstermiyor. Örneğin havuçtan A vitamini alabilmek için zeytinyağına ihtiyaç duyuluyor. Birçok besin birbiriyle bu şekilde etkileşimde olduğu için insanoğlunun tek bir besinle beslenmesi sağlıklı bir yaşam için imkansız.