Temmuz’da ne yenir? Temmuz ayı meyve ve sebzeleri

Temmuz sebze ve meyveleri
Temmuz sebze ve meyveleri

Her sebze meyveyi mevsiminde tüketmeye ne denli önem verdiğimizi bizi sosyal medyada takip eden okurlarımız çok iyi bilir. Öyle ki her meyvenin her sebzenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini çok iyi bilen bizler bu konuda hep birlikte biraz daha bilinçlenelim istedik ve bundan böyle 12 ay boyunca ele alacağımız ‘hangi ayda ne yenir?’ serimizin ilk yazısında Temmuz ayında ne yenir? Temmuz ayı meyve ve sebzeleri nelerdir? Sorularının cevaplarıyla biz geldik.

Günümüzde her sebze meyve artık 12 ay boyunca bulunabilse de bir meyveyi ve bir sebzeyi mevsiminde tüketmek hem lezzeti hem de ekonomikliği açısından oldukça önemli. Bazı yerlerde kışın domates, yazın portakal tüketilse de aslında bunun ne sağlık açısından ne de ekonomik şartlar açısından doğru olmadığını vurgulamamızda fayda var.

12 ay boyunca tükettiğimiz meyve ve sebzelerden maksimum verim almak, sağlığımıza fayda sağlamasını sağlamak istediğimiz noktada da her meyve sebzeninn mevsiminde tüketilmesi konusundaki hassasiyetin mutfakta takınılması gereken en doğru tavırlardan biri olduğunun da altını çizelim.

Temmuz ayı meyve ve sebzeleri

Vişne

En sevilen yaz meyvelerinden biri olan vişne, mayhoş tadıyla ve sayısız faydasıyla tüm yaz boyu tezgahları süsler duru lakin vişnenin en leziz versiyonu Temmuz ayında uğrar tezgahlara. Siz siz olun tam olgunlaşmış, lezzeti yerinde, dipdiri vişneler yemek istediğiniz o vakit takvimlerin tam da Temmuz ayını göstermesi gerektiğini her sebze meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiği konusunda hassasiyeti had safhada olan Lokmacığınızdan duymuş olun.

Üzüm

Üzümün en lezzetli hasat mevsimi her ne kadar Eylül ayı olsa da, Temmuz ayından Eylül ayına kadar arada geçen tüm zamanı üzüm ayı olarak düşünebiliriz. Üzüm pestilleri, üzüm reçelleri, kuru üzümler için Eylül ayının beklenmesi gerektiğini düşünsek de dalından koparılmış taptaze üzümleri tüketmek için Temmuz ayı en ideal zaman dilimi.

Bamya

Yaz meyvelerinin denli sevildiğini bilmeyenimiz yok, peki ya yaz sebzeleri? Sevenlerinin çok sevdiği, sevmeyenlerinin ise adını duyduğu an bir fena olduğu yaz sebzelerinden biri olan bamyanın tam zamanı olduğunu biliyor muydunuz? Temmuz ayı sebzeleri arasında bizler için en lezzetlisi olan bamyayı tüm kış tüketmek için de dondurup dondurulmuş bamya buzluklarda stoklamanın tam vakti.

Erik

Yeşil erik tezgahlara çoktan geldi. Peki ya sarı ve kırmızı erik? Tezgahlarda vakit sarı ve kırmızı eriğin vakti. Temmuz ayı yılın en bereketli aylarından biri. Öyle ki çeşit çeşit meyve ve sebzenin tezgahlara çıktığı Temmuz ayında en sevdiğimiz meyvelerden biri olan kırmızı erik de tezgahlarda en taze ve en lezzetli haliyle sizleri bekliyor.

Dolmalık biber

‘Lokmacım ne yaparsam yapayım şu dolmayı bir türlü annem gibi yapamıyorum’ diyenler üzülmesin. Belki de sorun sizde değil, dolmalık biberdedir. Mevsiminde yani Temmuz ayında dalından koparılmış bir dolmalık biberle annenizden alacağınız bir biber dolması tarifiyle o lezzeti birebir yakalamaya hiç bu denli yakın olmamıştınız.

Şeftali

Şeftalinin en güzeli ve en lezzetlisi ne zaman nerede yetişir? Sorusunun cevabını sizler için verelim. Elbette ki Bursa’da ve Temmuz ayında. Temmuz ayında Bursa’da şeftali bahçelerinde dalından koparacağınız tazecik şeftaliler tüm yaz boyu ister taze olarak ister dondurulmuş olarak tatlı tariflerinizin baş tacı olabilir.

Domates

Her yemeğin olmazsa olmazı, her salatanın vazgeçilmezi domatesi kış mevsiminde de tüketenlerdenseniz bu bilgi Lokmacığınızı üzer. Hormonlu halleriyle kışın tüketeceğiniz domateslerden ne tat ne koku alabilirsiniz… Lakin yazın ortasında Temmuz ayında sofralarınızı süsleyen, yemeklerinizi tatlandıran domates öyle midir? Elbette ki hayır. Unutmamak gerekir ki Temmuz ayında ne tadına doyum olur domatesin, ne de kokusuna.

Patlıcan

Yaz sebzelerinin sofralarda her daim başka bir yeri vardır. Lezzetlidir, sağlıklıdır, her şeydir yaz sebzeleri. Ne yemelere doyabiliriz, ne de onlardan vazgeçebiliriz. İşte onlar arasında biri var ki yeri gönlümüzde daima apayrıdır. Ne mi o sebze? Elbette ki Türk mutfağında birçok tarifin ana malzemesi olan patlıcan. Temmuz ayında en leziz patlıcanları seçip, patlıcanlı tarifler konusunda da Lokmacığınızdan yardım aldıktan sonra size düşen tek şey lezzet şölenine katılım sağlamak.

Kabak

Patlıcandan söz etmek olur da ekürisi onu yalnız bırakır mı hiç? Patlıcan kabaksız, kabak patlıcansız düşünülemez. Yaz sofralarında birbirlerini hiç yalnız bırakmayan, yoğurtlu tarifler söz konusu olduğunda da hemen sahneye çıkan patlıcan ve kabak ikilisinden kabak da Temmuz ayında en leziz halini bulabileceğiniz sebzelerden biridir.

Kıl biber

Kahvaltı sofralarında peynire batırıp batırıp kıtır kıtır yemelere doyamadığımız kahvaltılık biber olarak bildiğimiz kıl biberin kahvaltı sofralarını taçlandırması gereken o ayın Temmuz ayı olduğunu söylesek? Temmuz ayında dalından koparılmış kıl biberleri ister kahvaltı sofralarınıza konuk edin ister salatalarınıza ama siz siz olun bu biberi mutlaka Temmuz ayında tüketin.

Mısır

Kaynamış mısır, patlamış mısır, közlenmiş mısır… Bu liste böyle uzar gider, mısır müptelaları kendinden geçer. Temmuz ayını dört gözle beklediğimiz, onsuz asla dediğimiz, yemelere doyamadığımız o sebze bizim için mısırın ta kendisi. Favorimiz her ne kadar kaynamış mısır olsa da her çeşidiyle çok ama çok sevdiğimiz mısırı Temmuz ayında tüketmeyi asla unutmayın.