Evde yoğurt nasıl yapılır?

Evde yoğurt nasıl yapılır?
Evde yoğurt nasıl yapılır?

Evde yoğurt nasıl yapılır? Sorusunun cevabı burada! Evde yoğurt yapacaksanız fakat kıvamı tutmaz diye korkuyor musunuz? Endişeye mahal yok, Lokmacığınız sizlerle... Marketlere veda etmeye hazırlanın; evde yoğurt nasıl yapılır? Tüm detaylarıyla anlatıyoruz! Yoğurt yaparken nasıl süt seçilir? Yoğurt nasıl mayalanır? Ev yapımı yoğurdun püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruların cevabı için sizleri şöyle alalım.

İÇİNDEKİLER

Yoğurt mayalamanın püf noktaları

-Yoğurt mayalamak için doğal süt tercih edin.

-Mayalayacağınız sütün ısısı çok önemlidir. Sütün ılık olmasına dikkat edin.

-Katı bir yoğurt elde etmek istiyorsanız katı maya tercih edin.

-Yoğurdunuzun hızlı ve güzel mayalanması için sıkıca sarın ve sıcak bir ortamda muhafaza edin.

-İyi bir yoğurt elde edebilmek için yoğurdunuzu en az 5-6 saat bekletin.

Yoğurt mayalarken nasıl süt seçilmelidir?

Yoğurt mayalamanın birinci şartı tabii ki de sütü doğru seçmektir. Yoğurt mayalarken taze süt ya da pastörize süt kullanılabilir. Ancak yoğurdun vitamin ve mineral açısından faydalı olmasını istiyorsanız tabii ki de doğal süt kullanmanızdan yanayız. Doğallık her zaman iyidir.

Yoğurt mayalarken süt nasıl olmalı?

Lezzetli yoğurt mayalamanın püf noktalarından biri de sütü ne kadar sürede kaynatacağımızdır. Çiğ süt içerisinde birçok bakteri ve zararlı madde bulundurabileceğinden dolayı sütü kaynatmak oldukça önemlidir. Sütü zararlı maddelerden arındırmak için kaynatırken kaynatacağımız süreyi ideal kullanmak gerekir.

Az kaynatırsak mikroplar ölmez, çok kaynatırsak da içerisindeki yararlı maddelerin ölmesine sebep olabilir. Bundan dolayı sütünüzü kaynatma süreniz 6 -10 dk arasında ideal bir kaynatma olacaktır. Kaynatma süresi inek, keçi ve koyun sütleri içinde aynı şekilde uygulanabilir.

Yoğurt mayalamak için süt ne kadar kaynatılır?

Sütü zararlı maddelerinden ayırmak için kaynatılan süt süresi ile yoğurt yapmak için kaynatılan süt süre aynı değildir.

Yoğurt mayalamak için sütünüzü çok kaynatmanıza gerek yok. Yaklaşık 5-10 dakika kadar sütünüzü kaynatmanız yeterli olacaktır.

Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalı?

Kaynattığınız sütü kenara alın. Serçe parmağınızı kaynattığınız süte batırarak 5-6 saniye kadar bekleyin. Eğer sütün ısısına dayanabiliyorsanız yoğurt mayalamak için sütünüz hazır demektir. Ayrıca bir termometre ile de sütünüzün derecesini ölçerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yoğurt mayalamak için sütünüzün ısısının 42-45 derece kadar olması yeterlidir.

1 kg yoğurt için ne kadar süt gerekir?

1 kg yoğurt elde edebilmeniz için gereken süt miktarı 2 litredir.

Yoğurt mayalarken nasıl kap seçilmeli?

Yoğurt mayalarken, yoğurdumuzun tutması için kap seçimi oldukça önemlidir. Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.

Yoğurt mayalama süresi ne kadardır?

Yoğurt mayalama süresi sütünüze koyduğunuz maya miktarı ve sıcaklık oranında değişiklik gösterebilir. 1 litre süte 1 kaşık yoğurt koyarsanız 5-6 saat içerisinde yoğurdunuz mayalanmış olacaktır. Ancak 1 litre süte 1 şeker kaşığı kadar az miktarda maya koyarsanız bu süreyi yaklaşık 10- 12 saate kadar uzatmış olursunuz. Ayrıca kısa sürede yoğurt mayalamanın bir diğer püf noktası ise yoğurt mayaladığınız kabı sıkı sıkı sarmanızdır. Isı ne kadar çok olursa süre o kadar kısalır.

Fırında yoğurt mayalanır mı? Fırında yoğurt nasıl mayalanır?

Fırında yoğurt mayalamak için süte aynı işlemleri uyguluyoruz. Fırında yoğurt mayalarken tencere kullanabileceğiniz gibi güveç kapları ya da cam kavanozlar da kullanabilirsiniz.

Fırında yoğurt mayalayarak taş gibi yoğurtlar elde edebilirsiniz
Fırında yoğurt mayalayarak taş gibi yoğurtlar elde edebilirsiniz

Maya ile buluşturduğunuz sütü önceden 30-35 derecede ısıtılıp ardından soğutulan fırına koyun ve 5-6 saat kadar orada bekletin. Bu şekilde mayaladığınız yoğurt uzun süre ekşimeden kalacaktır.

Tereyağı ile yoğurt mayalanır mı?

Yoğurt mayalamak için doğru ısıya getirdiğimiz sütü önceden eritilmiş 1 yemek kaşığı tereyağı ile bir kepçe sütü karıştırarak sütün içerisine dökün.

Yoğurt mayalamanın bir başka alternatifi de tereyağ ile mayalamak
Yoğurt mayalamanın bir başka alternatifi de tereyağ ile mayalamak

Tahta kaşıkla sütünüzü iyice karıştırın ve sütünüzü iyice ısı kaybetmeyecek şekilde sarın. Yaklaşık 10-12 saat içerisinde yoğurdunuz hazır olacaktır.

Nohut ile yoğurt mayalanır mı?

Yoğurt mayalamanın birçok püf noktası var. Sadece yoğurt mayasıyla yoğurt olacağı sanılsa da aslında birkaç alternatif yok değil. Bunlardan biri de nohut. Peki nohut ile yoğurt nasıl mayalanır bir bakalım.