Tüm püf noktalarıyla kusursuz mercimek köftesi nasıl yapılır?

Tüm püf noktalarıyla kusursuz mercimek köftesi nasıl yapılır?
Tüm püf noktalarıyla kusursuz mercimek köftesi nasıl yapılır?

Altın günlerinin ve çay saatlerinin vazgeçilmez tariflerinden biridir mercimek köftesi. Tarifi her ne kadar basit görünse de onun kıvamını ve lezzetini tutturmak tam anlamıyla ustalık ister. İlk defa mercimek köftesi yapacak olanlar, mercimek köftesinin kıvamını bir türlü tutturamayanlar buraya! Ustasına taş çıkartacak mercimek köftesi yapmak için kolları sıvıyoruz. Tüm püf noktalarıyla kusursuz mercimek köftesi nasıl yapılır? Sorusunun cevabı Lokma'da.

İÇİNDEKİLER

Malzeme kalitesine dikkat!

Mercimek köftenizin kusursuz olması için dikkat etmeniz gereken ilk şey diğer tüm tariflerde olduğu gibi malzeme kalitesi. Ana malzemeleriniz olan mercimek ve bulguru son derece kaliteli seçip, yeşillikleri de taze almaya özen gösterirseniz mercimek köftesinde hayal ettiğiniz kıvamı ve lezzeti yakalamanız mümkün.

Ölçüler önemli!

Lezzetli bir mercimek köftesindeki en önemli özellik yoğun olarak aldığımız mercimek tadıdır. Bu sebeple mercimek ve bulguru aynı ölçülerde kullanmaktansa, mercimek ölçünüzün bulgurdan biraz daha fazla olmasına dikkat edin. Bu şekilde mercimek köfteniz istediğiniz lezzette olacak ve köftelerinizin dağılma ihtimali azalacak.

Bulguru pişirin!

Mercimekler tencerenin içerisinde piştikten sonra bulguru eklemeyin. Böyle yaptığınız takdirde bulgur diri kalacak ve mercimek köfteniz istediğiniz kıvamı almayacak. Mercimekler tencerede haşlanırken, tencere içerisindeki su tamamen bitmeden bulgurları eklediğiniz takdirde mercimek ve bulgur bütünleşerek köftelerinizin dağılmasını engellerler.

Yağ ve salça miktarına dikkat!

Mercimek köftesine kıvamını veren yağ, rengini veren salça. İşte bu ikisinin ölçüsü son derece önemli. Yağı az miktarda eklerseniz köfteleriniz dağılır. Ölçüyü fazla kaçırırsanız da vıcık vıcık bir kıvam alır. Salçayı az eklediğiniz takdirde de görsel olarak kötü bir renk karşınıza çıkar. Çok eklediğiniz takdirde de salça tadı mercimek tadını baskılar ve köftenin tadını bozar. Bu sebeple mercimek köftesi yaparken yağ ve salça miktarına dikkat etmenizde fayda var.

Yeşillikleri harca sonradan ekleyin!

Mercimek köftesinin tadını veren asıl malzemelerin yeşillikler olduğunu unutmayın. Yeşillikleri olabildiğince küçük doğramaya ve harca soğuduktan sonra eklemeye özen gösterin. Çünkü yeşillikler büyük büyük kaldıkları takdirde ağzınıza parça parça gelebilir ve mercimek köftesinin tadını baskılayabilir.

Baharatlar önemli!

Mercimek köftesinin lezzetini vurgulamak için damak tadınıza uygun tüm baharatları köfte harcınıza ekleyebilirsiniz. Kırmızı pul biber olmazsa olmazlarından olsa da, diğer tüm baharatları damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz.