Türk dünyasının en meşhur yemekleri

Türk dünyasının meşhur yemekleri
Türk dünyasının meşhur yemekleri

Türk dünyasının yemekleri elbette saymakla bitmez! Biz içlerinden en bilindik 6 tanesini seçtik ve sizlerle paylaşma kararı aldık! Yaprak sarma, düşbere, osh, beshbarmak, bauırsak, lağmen... Hepsi birbirinden güzel ve geleneksel olan bu yemeklerin yapması da ayrı bir zahmet ama yemesi çok güzel!

İÇİNDEKİLER

Yaprak sarma

Türkiye'den başlıyoruz! Ülkemizin hem yurt içinde hem de yurt dışında bilinen en meşhur 3 yemeğinin arasında şüphesiz yaprak sarma yer alıyor! Ne emeklerle hazırlanan ve sarılan incecik kalem gibi sarmaların 3 dakika içinde bitmesi de biz Türkleri hayli üzülüyor!

Düşbere

Komşumuz Azerbaycan ile devam ediyoruz! Azerbaycan Türklerinin severek yaptıkları ve yedikleri düşbere için kıymalı mantı desek yeridir ancak elbette farklılıklar mevcut. Bu mantılar salçalı bir çorba içerisinde servis ediliyor ve ayrıca özel günlerin de vazgeçilmezi!

Beshbarmak

Kırgizistan topraklarından bir lezzet! Adından da anlaşılacağı üzere bu yemeğin adı beş parmak. Peki beş parmak ne demek? Göçebeler geleneksel olarak bu yemeği 5 parmakları ile yedikleri için bu ismi almış. Gelelim yemeğin nasıl bir yemek olduğuna. Genellikle haşlanan ve incecik şekilde kıyılmış etten yapılan bu yemekte aynı zamanda erişte ve et suyu da yer alıyor.

Osh/Plov

Bizim de severek yaptığımız ve tam bir davet sofrası yemeği olan osh yani Özbek pilavı gerçekten tüm Türklerin damak zevkine uygun bir pilav çeşidi. Bu pilavın içinde neler neler var! Havuç, kuzu eti, sarımsak, soğan, kuru üzüm... Özellikle bayram günlerinde ve düğünlerde yapılan bu pilava mutlaka bir şans vermelisiniz!

Lağmen

Doğu Türkistan'ın en meşhur yemeği olan lağmen farklı farklı birçok şekillerde yapılıyor. Biz özellikle kavrularak yapılan acılı lağmeni çok seviyoruz. İçerisine mutlaka et eklenen bu yemekteki etler çok yumuşak şekilde pişiriliyor.

Kavrularak yapılan etli lağmen
Kavrularak yapılan etli lağmen

Bauırsak

Kazakistan'ın milli yemeği olan bauırsak aslında neredeyse tüm Türk toplumlarında görülen bir yiyecek. İsmi her ne kadar bağırsak kelimesine benzese de bununla hiçbir alakası yok. Bu yemeği yapmak için mayalı bir hamur yoğurulur ve ardından bitkisel yağda kızartılır. Aynı pişi gibi!